Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä tämä palvelu on?

Käyttäjiensä rakastama tanssien, erityisesti lavatanssien, palvelu tanssi.net lakkasi toimimasta tammikuun puolessa välissä. Yksi keskeisimpiä tanssi.netin ominaisuuksia oli kalenteri. Tämän palvelun on tarkoitus olla aluksi korvaaja tanssi.netin kalenterille, ja myöhemmin myös muille osuuksille.

Mitä tarkoittaa että palvelu on beta-käytössä?

Jotta tanssi.net sivuston rikkoutumisen aiheuttama käyttökatkos jäisi mahdollisimman lyhyeksi, olemme julkaisseet tämän palvelun beta-versiona. Kiireinen aikataulu on aiheuttanut sen, ettei kaikkia ominaisuuksia ole ehditty toteuttaa tai testata täydellisesti. Palveluun tehdään myös jatkuvasti uudistuksia. Palvelua voi käyttää normaalisti, mutta toiminnassa voi olla joitakin puutteita tai päivityksistä johtuvia käyttökatkoja. Puutteista voi raportoida ylläpidolle, yhteystiedot löydät sivun yläosasta.

Miksi vanha tanssi.net -palvelu oli alhaalla? Miksi sitä uudistetaan?

Vanhan palvelun alusta oli tullut tiensä päähän. Lopullisesti palvelu hajosi kuitenkin yllättäen ja myös siten, ettei sen korjaaminen ollut enää realistista.

Vanhassa tanssi.netissä oli ominaisuus X, joka oli minulle tärkeä! Tuleeko sitä?

Tanssi.netistä pyritään tuomaan kaikki keskeiset ominaisuudet jotka ovat tehneet siitä rakastetun palvelun. Koska uuden järjestelmän kehittämisessä on ollut poikkeuksellinen kiire, on toteuttamista priorisoitu tiukasti. Tällä hetkellä fokus on esiintyjien, tapahtumanjärjestäjien, lavaisäntien ja ohjelmatoimistojen ominaisuuksissa, että tapahtumien syöttö järjestelmään saadaan rullaamaan. Taustalla toteutetaan ensimmäisenä yksittäisten tapahtumien lisääminen, ja heti kun se toimii kunnolla, massatoiminnot. Kaikki (maksulliset) lisätoiminnallisuudet ovat toki tulossa. Kun tapahtumatietojen syöttö on saatu rullaamaan kunnolla, tanssijoiden käyttöliittymään on tarkoitus tuoda muutama monien toivoma ominaisuus. Jopa vanhaa sisältöä, kuten vanhoja tapahtumia ja tanssiaiheista tietoutta, on tarkoitus tuoda jossain vaiheessa.

Minulle on luvattu ilmainen tanssikalenteri toisen toimijan toimesta, miksi jatkaisin tanssi.netissä?

Tanssi.net on maailmanlaajuisesti uniikki palvelu. Tanssi.net ei ole pelkästään kalenteri vaan oikeastaan lavatanssitoimijoiden keskinäinen toiminnanohjausjärjestelmä, jolla solistit, orkesterit, ohjelmatoimistot, tanssilavat jne. ovat yhdessä lisänneet kalenteritapahtumia ja niihin liittyviä taustatietoja. Toiminnanohjausjärjestelmä tarkoittaa sitä, että tietojen syöttö on monimutkainen prosessi, johon liittyy käyttövaltuuksia, rooleja joissa toimitaan, ja erilaisia syöttönäkymiä eri tahoille. Järjestelmä on taustalla todella paljon monimutkaisempi kuin vain pelkkä kalenteri.

Samanlaista palvelua, joka tanssi.net on ollut, ei pysty toteuttamaan pelkällä kalenteritietojen syötöllä. Eikä sellaista pystytä toteuttamaan ilman nykyisen kaltaita laajaa toimijoiden yhteistyötä. Ei rikota tätä hyvää mikä meillä on.

Onko ilmoittaminen jatkossa maksullista?

Palvelu on vaatinut tähän asti merkittävää ylläpitotyötä, jonka kustannuksia on katettu pääosin ilmoitusmaksuilla ja osin mainoksilla. Pääosa ylläpitotyöstä on liittynyt tietojen paikkansapitävyydestä huolehtimiseen ja neuvontaan. Jonkun verran on toki ollut myös varsinaista järjestelmän ylläpitoa. Tulot eivät ole riittäneet siihen, että tätä työtä olisi voitu tehdä kokonaan palkallisesti. Tarkoitus ei ole jatkossakaan tehdä tästä aggressiivisesti kaupallista palvelua. Toisaalta on epätodennäköistä että ilmoitusmaksuista voitaisiin kokonaan luopua ja samalla säilyttää nykyinen palvelun sisällöllinen laatu. Ainakin toistaiseksi ilmoitusmaksut pidetään ennallaan.

Markkinoille on tullut edullisia tai jopa ilmaisia kilpailevia palveluita, jotka tarjoavat vain kalenterin, ja joihin on kopioitu pohjalle tiedot vanhasta tanssi.netistä. Kopiointi on tehty luvatta. Niiden kustannusrakenne ja ominaisuudet eivät pidemmällä tähtäimellä mahdollista samanlaista tietojen ylläpitoa kuin tanssi.netissä on ollut. tanssi.netistä kopioiduista laadukkaista tiedoista syntyy valheellinen kuva, että kyseiset palvelut pystyisivät tarjoamaan tietoa yhtä laadukkaasti myös jatkossa, kun eivät voi enää kopioida tietoa muualta.

Tämän palvelun kehittäjien tavoitteena on säilyttää tanssi.net ja sen toimintaperiaate mahdollisimman samanlaisena kuin se on ollut. Jos joku toimii, miksi rikkoa sitä? Toisaalta rehdissä kilpailussa ei ole mitään ongelmaa, se kirittää kaikkia.

Miten uusi palvelu sai alkunsa?

Kun vanha palvelu lakkasi toimimasta, käärittiin hihat ja joukko vapaaehtoisia alkoi toteuttamaan uutta korvaavaa palvelua. Tekijöitä yhdisti halu säilyttää itselle rakas, olemassaoleva tanssi.net -palvelu. Tekemisen motiivi ei ollut kaupallinen.

Palvelun kalenteritoiminnot toteutettiin noin viikossa, mutta vasta sen tekemisen yhteydessä paljastui uuden palvelun toteuttajille vanhan palvelun taustalla olevien ominaisuuksien monimutkaisuus. Toiminnanohjausjärjestelmäprojekteja tehdään tyypillisesti vähintään puoli vuotta, jopa vuosia. Tässä vastaavat ominaisuudet tehtiin muutamassa viikossa.

Minulla oli käyttäjätunnus ja salasana tanssi.netiin, voinko käyttää niitä?

Käyttäjätunnukset ja salasanat on tuotu vanhasta palvelusta uuteen. Aivan kaikkia vanhoja tapahtumien, tanssipaikkojen, orkesterien, solistien ja muiden esiintyjien taustatietoja ole vielä tuotu. Kaikki tieto tuotiin ensimmäisessä vaiheessa kopioimalla tiedot suoraan sivustolta ilman vanhan palvelun tietoja. Parhaillaan on käynnissä datan laajennus suoraan alkuperäislähteistä.

Sisäänkirjautuminen hoituu useimmille käyttäjille vanhalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jos sisäänkirjautuminen ei onnistu tai et muista salasanaasi, käytä sisäänkirjautumissivulta löytyvää salasanan nollausta.

Miten pysyn parhaiten kärryillä siitä, mitä palvelussa tapahtuu?

Palvelun kehittäminen vie valtavasti voimavaroja, joten voidaksemme käyttää mahdollisimman paljon aikaa kehittämiseen, toivomme että seuraatte aktiivisesti tiedotusta sen sijaan että otatte henkilökohtaisesti yhteyttä tilannetiedon kysymiseksi. Palvelu kehittyy jatkuvasti ja tilanne muuttuu päivittäin. Jos sinulla on käyttäjätunnus, omista tiedoistasi pääset liittymään postituslistalle, jossa tiedotamme tilanteesta säännöllisesti.

Toisaalta selkeissä virhetilanteissa haluamme päästä heti ongelmien juurille, jotta voimme korjata ne. Ei kuitenkaan tarvitse arkailla ottaa yhteyttä, jos löytyy joku ongelma. Vaikka olemmekin pyrkineet testaamaan järjestelmää, järjestelmien käyttööonotossa on aina puutteita. Erityisesti silloin, kun monimutkainen järjestelmä tehdään nopealla aikataululla.

Miksei palveluun voi lisätä esiintyjiä tai tanssipaikkoja?

Vanhassa tanssi.netissä esiintyjän ja tanssipaikan tietoja sai lisätä vapaasti, josta aiheutui ylläpidolle paljon ylimääräistä vaivaa, kun usealla eri tavalla kirjoitettuja duplikaatteja jouduttiin yhdistelemään.

Palveluun on tulossa ominaisuus, jolla esiintyjiä ja tanssipaikkoja voi ehdottaa, mutta se ei ole vielä valmis. Nykyisellään ylläpito lisää esiintyjät ja tanssipaikat pyydettäessä. Kun lähetät pyyntöä ylläpidolle, on sitä parempi, mitä enemmän pystyt antamaan taustatietoja esiintyjästä.

Paikka X puuttuu listalta

Tapahtumapaikkoja on tuhansia. Listoilla ei voida näyttää kaikkia tanssipaikkoja. Tällä hetkellä listoilla näytetään ne tapahtumapaikat, joille on lisätty tulevia tapahtumia. Tapahtumapaikka näkyy automaattisesti listoilla heti sen jälkeen kun paikalle on lisätty yksikin tapahtuma.

Toinen mahdollinen syy paikan näkymättömyyteen listoilla on, että tanssipaikka on merkitty luonnokseksi.

Voiko esiintyjä lisätä yksityisiä tapahtumia?

Vanhassa kalenterissa ja nyt myös uudessa kalenterissa voi esiintyjä lisätä yksityisiä tapahtumia. Tapahtumat eivät näy kalenterissa muuten kuin esiintyjän omilla sivuilla. Niiden esiintyjä voi pitää omalla sivullaan "keikkakalenteria". Yksityisistä tapahtumista näytetään esiintyjän sivulla vain päivämäärä ja kunta.

Muut kuin lavatanssit, esim. disco-bileet, latinonileet jne.

tanssi.netissä on ollut lähinnä vain julkisia lavatanssitapahtumia. Palvelun luonne muuttuisi, jos sinne sallittaisiin mitkä tahansa bileet. Toisaalta olisi hyvä, jos kaikki tanssitapahtumat löytyisivät yhdestä paikasta.

Miksi tapahtuma jonka lisäsin, näkyy minulla, mutta ei toisella henkilöllä?

Vanhassa tanssi.netissä kaikki tiedot kirjoitettiin muutoksen yhteydessä tiedostoiksi. Tästä on se etu, että palvelun suorituskyky on erinomainen myös silloin, kun käyttäjiä on paljon. Heikkoutena on puolestaan, että sellaisten sivujen tekeminen jossa on käyttäjästä riippuvaa sisältöä on paljon hankalampaa. Koska tiedot muuttuvat suhteellisen harvoin, ja pääosa sisällöstä on käyttäjästä riippumatonta, nykyisessä tanssi.netissä säilytetään pääosa sivuista välimuistissa 15 minuutin ajan. Näin pystymme tarjoamaan pääosalle käyttäjistä sujuvat sivulataukset. Sisäänkirjautuneet käyttäjät näkevät kuitenkin aina tuoreen version sivusta.

Voisiko listauksiin saada näkymään tapahtuman kohdalle uuden tiedon?

Vanhassa tanssi.netissä on saavutettu hienovarainen tasapaino sen suhteen, mitä listauksissa näytetään ja mitä niissä ei näytetä. Yksi iso haaste on ollut pitää luettelot enemmän asiapitoisina kuin mainoksina. Tanssinjärjestäjät taas haluaisivat kertoa, että tilaisuudessa on jotain erityistä, kuten kahvitarjoilua, teemailta, lavan 70-vuotisjuhla, tanssinopetusta jne.

Jotta luettelot eivät mene tanssinjärjestäjien keskinäiseksi nokitteluksi, tietoja on rajattu. Tällä hetkellä tansseista näkyy listauksessa, mikäli kyseessä on ystävänpäivätanssit, karaoke-tanssit, päivätanssit, naistentanssit. Tanssinopetuksesta näkyy tanssilaji.

Uudessa palvelussa on tehty tapahtumille oma tapahtumasivu, jonne voi lisätä lisätietoa tapahtumasta. Samassa paikassa näkyy myös tietoa tanssinopetuksesta. Mikäli kyseessä on erikoistapahtuma, siihen voi liittää lisätietoa, joka näkyy käyttöliittymässä. Sama koskee esimerkiksi tanssien yhteydessä järjestettäviä tanssitunteja.

Miksi en pysty tapahtumanjärjestäjänä vaihtamaan tapahtuman paikkaa?

Tämä on järjestelmän nykyinen rajoite, joka tulee jossain vaiheessa poistumaan. Ongelman voi ratkaista siten, että muutat nykyisen tapahtuman luonnokseksi, jolloin se ei näy muille kuin sinulle listauksessa ja lisäät uuden tapahtuman, jossa on oikea tapahtumapaikka. Tapahtumapaikka valitaan sillä perusteella, missä tapahtumapaikkakortissa olevaa nappulaa "Luo tapahtuma" painat.

Apua! En pysty lisäämään tapahtumaa järjestelmään!

Vanhassa järjestelmässä ylläpito on tehnyt paljon käsityötä tapahtumien lisäämiseksi ja siivoamiseksi. Autamme jatkossakin mielellään pulmatilanteissa, mutta jatkossa ylläpidolle ei ole mahdollista syöttää tietoja tapahtumanjärjestäjien tai esiintyjien puolesta. Pyrimme siihen, että käyttöliittymä olisi helppokäyttöinen ja ohjaisi käyttäjää toimimaan oikein. Se tarkoittaa myös sitä, että kaikkiin kenttiin ei saa enää lisätä tietoa yhtä vapaasti kuin aiemmin.

Jos tapahtuman lisääminen ei jostain syystä onnistu, se voi johtua monesta eri asiasta:

  1. Sisäänkirjautumissivu löytyy vasemmasta ylänurkasta

  2. Jos et muista käyttäjätunnustasi, voit kirjautua sähköpostiosoitteellasi, jolla olet rekisteröinyt tunnuksen

  3. Jos et muista käyttäjätunnustasi tai et pääse kirjautumaan vanhalla salasanallasi, voit tilata uuden salasanan. Se onnistuu sisäänkirjautumissivulla olevasta linkistä "Nollaa salasana". Jos kyseiseen sähköpostiin on liitetty joku tunnus, sinulle lähetetään sähköpostiviesti, jolla pyydetään varmistamaan salasanan nollaus.

  4. Kun olet kirjautunut sisään, kannattaa tarkistaa että käyttöoikeutesi riittävät siihen mitä olet tekemässä.

    Vasemmassa laidassa näkyy palkki ylläpitotoiminnoista. Alimpana näkyy "Käyttöoikeudet". Painamalla kyseistä linkkiä siirryt sivulle, jossa näkyvät käyttöoikeutesi.

    Jos haluat lisätä tai muokata tapahtumaa jonkun esiintyjän näkökulmasta käsin, sinulla pitää olla esiintyjälle joko oikeus "esiintyjän tietojen päivitys" tai "esiintyjän tapahtumatietojen päivitys". Esiintyjä voi lisätä tapahtumasta vain rajalliset tiedot ja lisätä tapahtumaan vain sellaisia esiintyjiä, joiden puolesta hänellä on oikeus muuttaa tapahtumatietoja.

    Jos haluat lisätä tai muokata tapahtumaa tapahtumanjärjestäjän näkökulmasta käsin, sinulla pitää olla kyseiseen tapahtumapaikkaan tapahtumapaikan päivitysoikeus tai tapahtumapaikan tapahtumatietojen päivitysoikeus sille paikalle, johon haluaa lisätä tapahtuman. Tapahtumanjärjestäjä saa muokata vapaasti kaikkia muita tapahtuman tietoja kuin tapahtumapaikkaa.

  5. Siirry vasemmalla olevien toimintojen kautta takaisin Yhteenveto-sivulle. Tapahtumat lisätään aina joko tapahtuman järjestäjän tai esiintyjän näkökulmasta. Käyttöoikeuksistasi riippuen yhteenvetosivulla pitäisi näkyä laatikko kustakin tapahtumapaikasta ja esiintyjästä, joihin sinulla on liitetty joku yllä mainittu käyttöoikeus.

    Laatikoiden alaosassa tulisi olla painonappi, jolla tapahtuman lisääminen onnistuu kyseiselle tapahtumapaikalle tai esiintyjälle.

    Jos painonappi puuttuu, ja olet tarkastanut käyttöoikeutesi yllä olevilla ohjeilla, tapahtumapaikka tai esiintyjä voi olla luonnostilassa. Se näkyy keltaisena merkkinä tapahtumapaikan tai esiintyjän nimen perässä, jossa lukee "Luonnos". Paikka tai esiintyjä on julkaistava ennenkuin sille voi lisätä tapahtumia. Tapahtumapaikan tai esiintyjän julkaisun voi tehdä vain, jos sinulla on kyseiseen tapahtumapaikkaan tai esiintyjään päivitysoikeus. Tapahtumapaikan tai esiintyjän tapahtumatietojen päivitysoikeus ei siihen riitä, vaan hänen täytyy pyytää julkaisua lavaisännältä tai esiintyjän edustajalta.

  6. Jos pääset lomakkeelle, jossa tapahtumatietoja syötetään, olet jo pitkällä. Lomake on vähän erilainen kuin aiemmin. Isoin ero liittyy siihen, ettei tapahtumapaikkaa tai voi valita vapaasti, vaan arvot valitaan aina listalta. Koska listalla on paljon valittavia kohteita, voit syöttää arvoista muutamia merkkejä, ja palvelu etsii vaihtoehdot, joista löytyy kyseinen merkkijono. Vain viisi osumaa näytetään. Jos etsimäsi kohde ei ole listalla, syötä lisää merkkejä. Jos et valitse vaihtoehdoista vaan syötät tiedot itse, kenttä muuttuu tyhjäksi, etkä voi tallentaa tapahtumaa. Jos etsimäsi tapahtumapaikka tai esiintyjä ei löydy haulla, saatat olla muistanut osan esiintyjän nimestä väärin. Tarkista alkuperäisistä tiedoista esiintyjän tarkka nimi. Jos etsimääsi tapahtumapaikkaa tai esiintyjää ei siltikään löydy listalta, ätä tieto tyhjäksi, jätä tapahtuma luonnokseksi ja pyydä ylläpidolta esiintyjän lisäämistä. Ylläpito on hyvin kuormittunut yhteydenotoista, joten ennen kuin otat yhteyttä ylläpitoon, varmistu kunnolla ettet ole esim. käyttänyt väärää kirjoitusasua tapahtumapaikasta tai esiintyjästä.

Kuka on palvelun takana?

Pääasiallisen vetovastuun uuden palvelun kehittämisestä on ottanut Mikko Ahonen. Mikko on pitkän linjan it-ammattilainen ja tanssinharrastaja, joka on käyttänyt tanssi.netiä melkein päivittäin jo lähemmäs 10 vuotta. Kehitystyöhön on osallistunut myös joukko vapaaehtoisia. Virallisesti toimintaa pyörittää Kalenterppi Oy.

Sivulla on sivulla liikaa tapahtumia

Järjestelmää voi käyttää sekä mobiililaitteella että tietokoneella. Ylläpitonäkymää suositellaan käytettäväksi tietokoneella, koska ylläpitonäkymässä näytetään paljon asioita, ja niitä on vaikeaa mahduttaa pienelle näytölle. Järjestelmä ei välitä siitä, käytetätkö oikeasti mobiililaitetta, vaan se mukautuu ruudun leveyteen. Saatat siis käyttää mobiilikäyttöliittymää vaikka käytäisit järjestelmää tietokoneen selaimella, jos selainikkuna on pieni, fontti poikkeuksellisen suuri, tai järjestelmässä. Tietokoneella voit vaihtaa toiseen näkymään venyttämällä selainikkunaa leveämmäksi.

Käyttöliittymän tunnistaa siitä, että mobiilinäkymässä on vasemmassa nurkassa logo ja oikeassa yläkulmassa ns. hampurilaisvalikko, jossa on kolme viivaa päällekäin. Täydessä näkymässä ruudun yläosassa on välilehdet, joilla järjestelmässä voi siirtyä eri toimintojen välillä. Ylläpito tapahtuu aina välilehdeltä "Ylläpito". Täydessä näkymässä vasempaan laitaan avautuu navigaatio, josta voi siirtyä sivuille jossa ei ole kaikki sivuille.

Mobiilinäkymässä siirrytään sivujen välillä hampurilaisvalikon kautta. Mobiililaitteilla ei vasemman laidan navigaatio ole näkyvissä. Hampurilaisvalikon kautta pääsee kuitenkin myös siirtymään suoraan erillisiin Ylläpito-näkymiin.

Mikäli sivulla on liikaa tapahtumia, etkä löydä niiden seasta esimerkiksi omaa esiintyjää tai tapahtumapaikkaa, kannattaa mennä tapahtumapaikka- tai esiintyjäsivulle vasemman navigaation (täysi näkymä) tai hampurilaisvalikon (mobiilinäkymä) kautta.

Miksi kalenterissa etäisyydet ovat erilaiset kuin vaikkapa Google Mapsissa?

Etäisyys on monimutkainen käsite. Google Mapsissakin on usein useita reittivaihtoehtoja, ja matkan pituus riippuu valitusta reitistä.

Tanssi.net ei sisällä karttatietoa. Voisimme käyttää Google Mapsin tai muiden kaupallisten toimijoiden rajapintoja tarkan etäisyyden hakemiseen, mutta niiden käyttö maksaa rahaa. Lisäksi rajapintojen käyttö todennäköisesti hidastaisi jonkun verran käyttöliittymää, koska etäisyyksiä ei voi laskea etukäteen -- ne riippuvat myös lähtöpisteestä.

Koska palvelun tulot eivät nykyisellään vielä kata sen kustannuksia eikä varsinkaan jatkokehitystä, emme voi ottaa maksuttomassa palvelussa ottaa käyttöön ominaisuuksia, joiden pyörittäminen maksaa rahaa.

Lisäksi käytämme muutamia temppuja siihen, että palvelu on nopea. Koska sivut ovat kaikille sisäänkirjautumattomille käyttäjille samat, sivut voidaan tavallaan luoda etukäteen, it-kielellä sanotaan että ne tulevat välimuistista. Etäisyyksiä ei siis lasketa etukäteen, vaan ne lasketaan (ja järjestetään) lähtöpisteen perusteella vasta selaimessasi.

Olemme toteuttaneet palvelun tavalla joka ei vaadi palvelumaksuja, mutta on kuitenkin käytännössä yhtä hyvä kuin kaupallisten etäisyystietojen käyttö. Kalenterisivulla näytetään suuntaa-antavat etäisyydet, jotka ovat tavallaan minimietäisyyksiä linnuntietä. Sillä löydät lähellä lähtöpistettä olevat tapahtumapaikat.

Etäisyydet lasketaan haversine-kaavalla, joka laskee kahden paikan välisen etäisyyden pallon pinnalla. Etäisyyden ilmaiseva teksti on linkki Google Mapsiin, josta voit tarkastella reittivaihtoehtoja ja reittien pituuksia. Lisäksi tapahtumapaikan sivuilta löydät koordinaatit, jotka on kopioitavissa esim. navigaattoriin.

Paikkatietoja on päivitetty erilaisista lähteistä. Alun perin tiedot ovat Maanmittauslaitokselta. Paikkatiedoissa on ollut myös virheitä. Sama koskee kaupallisiakin karttapalveluita. Jos havaitset vriheitä sijaintitiedoissa, olethan yhteydessä ylläpitoon.

Kuka palvelun omistaa?

Tanssi.netin domain-nimen ja liiketoiminnan omistaa yhä edellinen ylläpitäjä Matti. Uutta palvelua on kehittänyt pääasiassa Mikko Ahonen ja Matti hyvässä yhteishengessä. Ajatuksena on ollut, että domain-nimi ja liiketoiminta siirtyisi Mikon perustamaan uuteen yritykseen Kalenterppi Oy:hyn. Nimen taustalla on huomio siitä, että tanssi.netistä piti tulla kalenteri, mutta siitä tulikin toiminnanohjausjärjestelmä eli ERP:pi.

Näin asiakkaat siirtyisivät vanhoina asiakkaina. Koska vanha palvelu lakkasi toimimasta ja uuden palvelun kehittämisellä oli kiire, palvelun beta-käyttö on käynnistynyt vaikka liiketoiminnan siirto ei ole vielä valmis.

Viimeksi päivitetty: 2024-04-17