Paritanssia

Romaani, alkuteoksen The Ballroom Class kirjoittanut Lucy Dillon, suomentanut Ulla Lempinen. Kustantaja Gummerus Kustannus Oy, painopaikka WS Bookwell Oy, Juva 2010. ISBN 978-951-20-8138-7.

Kansainvälisesti menestynyt tanssin ammattilainen Angelica Andrews palaa kotikaupunkiinsa tanssinopettajaksi. Ensimmäiselle kurssille tulee kaksitoista ihmistä erilaisine motiiveineen. Kihlapari haluaa hankkia riittävän tanssitaidon hääjuhliinsa, toinen pari etsii uudesta yhteisestä harrastuksesta apua avioliittonsa kriisiin, heidän ystäväpariskuntansa ja morsiamen vanhemmat tulevat mukaan seuraksi. Pieneen joukkoon mahtuu sekä tanssivirtuooseja että heitä, joille mikään ei ensin tunnu onnistuvan.

Enimmäkseen romaani seuraa päähenkilöiden elämää tanssisalin ulkopuolella, mutta tanssikurssi ja siellä solmitut ystävyyssuhteet vaikuttavat arjen tapahtumiin. Tanssikurssien pitopaikkana toimiva rakennuskin saa keskeisen roolin tarinassa.

Tanssia harrastavaa kiinnostanee kirjassa juuri tanssiaihe, mutta kirja ei ole niin tanssikeskeinen, ettei tanssimaton pääsisi siihen sisälle. Tanssifriikille kirja voi siksi olla pettymyskin. Tanssin roolia ongelmien ratkaisussa venytetään hiukan yli uskottavuuden rajojen, mutta vain yhdessä tapauksessa. Useimpia ongelmia tanssi ei ratkaise, mutta vaikuttaa välillisesti tuomalla yhteen ihmiset, jotka yhdessä pystyvät enempään kuin yksin.

Vaikka tanssituntien sisältöä kuvataan vain suppeasti, siitä välittyy kuva, että englantilainen tanssikulttuuri on varsin erilaista kuin suomalainen. Mikä tietysti on totta.