Ňke Blomqvist: Uusittu tanssiopas

Uudenmaan kirjapaino Oy, painovuotta ei ole manittu. 80 sivua.

Tanssien lukumäärä sisällysluettelossa on kirjan kokoon nähden vaikuttava. Tässä tanssien nimet kirjassa esiintyvässä muodossa: Foxtrot (Rytmitanssi), Blues, Humppa, Engl. valssi, Wiener valssi, Tango, Rumba, Samba, Jive, Cha Cha Cha, Twist, Charleston, Paso Doble, Hully-Gully, Letkajenkka, Conga, Bossa Nova, Beat, Mungo Walk, Batucada, Rock, Shake, Go-Go, Jimmy, Bo-Go-Lo, Sirtaki, Watussi, Mambo-Bolero, Mignon, Pas de Quatre, Pas de Espagne, Cicapo, Polonaise, Jenkka, Polkka, Steppi, Merenque, Waterloo, Velita, Boston Two Step, Royal Empress Tango.

Tavanomaisia askelkuviopiirroksia kirjassa on nikukasti, mutta ensimmäisiä tansseja yritetään havainnollistaa valokuvin. Valitettavasti useimmissa kuvissa on vaikea nähdä muuta kuin mies ja nainen, jotka poseeraavat paikoillaan seisten, jalat eri kuvissa hiukan eri asennossa. Liikettä kuvista on hyvin vaikea hahmottaa. Kuvien seuraamista vaikeuttaa sekin, että yhteen kuvioon liittyvä sarja voi olla mielivaltaisesti jaettu eri sivuille. Esimerkiksi foksin neljänneskäännöstä vasemmalle esittävän kuvasarjan ensimmäinen kuva löytyy sivulta 14 ja loput kolme sivulta 16, seuraavan neljän kuvan sarjan ensimmäinen kuva on sivulla 16 ja loput sivulla 17, sitä seuraavasta sarjasta on taas yksi sivulla 17 ja kolme sivulla 18 jne. Amatööri voisi kuvitella, että kun sivulle mahtuu neljä kuvaa, niin jokainen neljän kuvan sarja kannattaisi sijoittaa omalle sivulleen.

Kirjan loppua kohti ohjeet käyvät ylimalkaisemmiksi, kuvat vähenevät ja kirjasinlajikin vaihtuu pienemmäksi. Lukijan kannalta hankalinta on, että monien tanssien kohdalla ei sanota sanaakaan askelten rytmityksestä. Myös tanssiasentoa, käsiotteita ja kääntymissuuntia koskevat tiedot ovat puutteellisia, puhumattakaan tanssin ilmeen kannalta olennaisista yksityiskohdista.

Tanssin opettelemiseksi en suosittele kirjaa kenellekään. Aloittelija ei opi kirjan avulla perustansseja. Kokeneempi tanssija voi saada jotain irti eräiden erikoisempien tanssien ohjeista, mutta niitä varten on olemassa parempiakin oppaita.