TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ja niin sorruin minäkin.. (Mujeril 2005-04-16 13:57)

Tutkimuspyyntö-entä sitten?

Tapani
2005-04-17 20:53

Suomessa julkisuuden käytön tapakulttuuria valvoo ja muokkaa Julkisen Sanan Neuvosto JSN.

JSN on nettisivujensa mukaan

... tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Ovatko keskustelupalstakirjoitukset juornalismia tai julkaisemista? Minusta ne ovat enemmänkin verrattavissa torilla huuteluun. Minusta ei ole sen järkevämpää syyttää torilla huutelun sisällöstä torin omistajaa kuin on keskustelupalstan sisällöstä palstan ylläpitäjää. JSN luultavasti toteaa kantelustasi, että asia ei kuulu heille. Olisin hyvin yllättynyt jos olisit ensimmäinen joka keksii valittaa netissä julkaissuista teksteistä heille. JSN sanoo kotisivuillaan aiheesta seuraavaa:

JSN voi käsitellä myös Internet-aineistoa, jos se katsotaan julkaistuksi tiedotusvälineessä.

Jos. Sanamuoto viittaa siihen, mitä tahansa mitä netissä lukee ei JSN katso tiedotusvälineessä julkaistuksi.

Tämä on minun keinovalikoimassani ainoa keino "syyttää". Rikosilmoituksia voivat tehdä asianosaiset - paitsi joskus myös yleinen syyttäjä.

Tämähän on se asian ydin. Haluat puuttua asiaan ja tämä on ainoa keinosi. Mutta kysymys kuuluu: pitäisikö sinulla olla mahdollisuus puuttua asiaan? Kunnianloukkaus on Suomessa sikäli kuin tiedän asianomistajarikos. Miksi? Syitä voi itse kukin miettiä, mutta joka tapauksessa lakia tehtäessä on asia pyritty järjestämään nimenomaan siten että se mitä yrität tehdä ei olisi mahdollista. Myös JSN, vaikkakin sallii kolmannen osapuolen tekemät kantelut, pyytää lupaa asianomaiselta asian ajamiseen.

Kantelua tehdessä olisi muuten kannattanut myös huomioida seuraava kohta kanteluohjeista:

3. Kantelu on perusteltava. Siinä on syytä yksilöidä tarkasti kirjoitus, ohjelma tai kuva, josta kannellaan.

Luultavasti kantelusi on sellaisenaan turhan epämääräinen neuvoston käsiteltäväksi vaikka se katsoisikin että asia kuuluu heille.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu