TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Rukkaset naulaan (Kusti 2005-02-27 23:37)

Kilpa- ja sosiaalitanssin ero

Pia M
2005-03-24 8:14

Nippo: Ihmettelen todellakin, mistä on saanut alkunsa käsitys, että kilpa- ja sosiaalitanssi olisivat kaksi aivan eri asiaa.

Ovathan ne, lähtökohtaisesti, jos ei nyt puhuta kilpatanssin ylimmistä luokista - ylimmissä luokissa kilpailee kuitenkin niin pieni osa tanssinharrastajia, ja nämä ylempien luokkien (A-B) kilpailijat sangen harvoin käyvät seuratanssipaikoilla seuratanssimassa - muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ;-)

Minusta se selkein ero on juuri lähtökohdissa, eli tarkoitan nyt sitä että kilpatanssi on kansainvälisesti vakioitu viimeisen päälle. Sehän on edellytys sille, että lajia voidaan yhteismitallisesti kansainvälisellä tasolla arvostella - tulee olla yhteiset, kirjatut arvosteluperusteet jotka pätevät aina. Näin ollen kilpatanssissa on todellakin asioita jotka voi tehdä oikein tai väärin, ja väärin tekemisestä (kilpailussa) sakotetaan. Jos kilpatanssija suhtautuu harrastukseensa vakavasti, on luonnollisesti mielekästä että hän opettelee tekemään suorituksen oikein, alkaen asennosta ja askellustavasta.

Seuratanssi ei ole vakioitu, sen on tarkoitus tuottaa iloa ja nautintoa tanssijoille, ja se niin ollen sallii persoonallisia tyylejä ja käytännössä rajatonta variointia ja vaihtelua tanssilajien, musiikintulkinnan, askelluksen ym. suhteen. (Tähän, että niin kilpatanssikin, arvosteluperusteiden rajoissa ja ylemmissä luokissa, mutta kuten totesin niin aika harva meistä tanssii siellä ylemmissä... mie en ainakaan...)

Se, että kilpatanssitekniikasta on hyötyä, tukea ja iloa myös seuratanssissa, on myös ihan totta. Seuratanssista sitten taas saattaa olla vakavissaan kilpailevalle jopa haittaa, sillä seuratanssin varioinnin ja tulkinnan vapaus saattaa saada aikaan vääränlaisen liikkumisen, asentojen ym. piilo-omaksumista, mikä näkyy suoraan sijoituksissa.

4711: Minusta ero on selvä: kilpatanssissa on oma, tuttu pari - sosiaalitanssissa pitää pystyä tanssimaan kaikkien kanssa ja sen "heikomman" mukaan. Siihen tarvitaan muitakin ominaisuuksia kuin tekniikka ja yhteenhioutuminen.

Ööh, entä ne seuratanssijat jotka käyvät seuratanssimassa vain oman parinsa kanssa?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu