TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Onko esiintyjien arviointi yleensäkään tarpeellista. (Walker 2005-03-01 20:27)

Tangot / tallustelijan mielipide

Leppee Kännilakki
2005-03-03 9:30

Tango on kait yksi tanssiyleisöä tasapuolisimmin kohtelevia tanssilajeja. Se sopii sosiaalifoksaajalle sosiaalifoksina mentäväksi. Hieman enemmän itseään tanssiaskelilla valistanut sosiaalifoksaaja taas voi silloin tällöin sopivan parin kanssa kokeilla pikkuisen monimutkaisempaa askellusta. Tangofriikki tai pro voi sitten tulkita musiikkia täysillä.

En tiedä, miten tavallinen iskelmä/foksi/fuskumössö voisi tarjota esimerkiksi allekirjoittaneen tapaisella sosiaalitallustelijalle parempaa tanssinautintoa kuin tangomusiikki. Äsköisessä virkkeessä paino oli sanalla tavallinen, toki on poikkeuksia iskelmissä ja on "oikeita" kunnollia foksikappaleita.

Pro-tango vie tietysti enemmän tilaa kuin sosiaalifoksi, mutta toisaalta vähemmän kuin kädenalitukset. Tango helpottanee sosiaalifoksaajan lattialle ujuttautumista siinäkin, että tangoissa ei vielä (?) kättä alitella. Se on "rehellinen" sylitanssi, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä lattialla erottuvansa liikaa muista, jos siellä pelkästään kävelee tyytyväisen näköisenä lähellä nättiä ja hyväntuoksuista paria.

Yhden tangot settiä kohden (jos taukomusiikki lasketaan myös settiin kuuluvaksi) tuntuisi sopivalta vähimmäismäärältä. Tango on sentään suomalaisen lavatanssikulttuurin tunnusmerkkejä, ja voinee pitää oikeutettuna, että sitä soitetaan lavoille enemmän kuin esimerkiksi rumbaa tai cha chata, tai yhtälailla enemmän kuin länsinaapurista tulleeseen buggiin sopivaa musiikkia.

Kaksi tangoa per/setti voisi olla hyvä silloin, kun kyseessä on "tango-orkesteriksi" tiedetty kokoonpano, mutta ehkä jokaiseen tanssi-iltaan ja settiin ahdettuna se olisi jo yliannostelua.

Vanhoja tangojahan aika moni tanssijoista kaipaa. Ne vain kuulostavat jotenkin tanssimiseen paremmin sopivilta kuin uudemmat. Selvähän tuo on siinä mielessä, että ne ovat jo valikoituneet säilymään seulan läpi - on niissä vanhoissakin varmasti melkoinen määrä unholaan vaipuneita tangoja.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu