TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tangon erottaminen foksista (Jora 2005-03-02 12:41)

Tangon erottaminen foksista

Pete P.
2005-03-02 20:20

Huomasin jo edellisessä keskustelunaiheessa, että jos samaa termiä käytetään tanssissa ja musiikissa eri merkityksessä on musiikissa käytetty merkitys luonnollisesti oikea, ja saman termin käyttö muissa yhteyksissä ja merkityksissä vähintäänkin hämmentävää ja arveluttavaa.

Onhan se aika hämmentävä kokemus, että tässä joutuu tavallaan puolustelemaan musiikkitermejä, joita kuitenkin on satoja vuosia käytetty. Kuvaukset synkoopista, synkopoinnista tai staccatosta eivät siis ole minun tai Tutti Frutin "tulkintoja", kuten asian ilmaiset, vaan niitä samoja termejä on käytetty musiikissa monta sataa vuotta sitten. Synkooppeja, synkopointia ja staccatoja ovat myös Mozartit ja Bachit aikanaan lapsina läpikäyneet ja omiin sävellyksiinsä sisällyttäneet. Niillä on tietty merkitys kuvata tiettyä asiaa. Sitä varten ne termit ovat syntyneet.

Minulla, eikä varmasti Tutti Frutillakaan, ei ole mitään sitä vastaan että tanssiopettajat ovat tanssitermistöön lainanneet termejä musiikista. Sehän parhaimmillaan helpottaa opetusta ja auttaa sekä opettajia, että oppilaita. Ongelma on vain siinä, että kaikilla tanssiopettajilla ei aikanaan ilmeisesti ole ollut tarkkaa käsitystä/ymmärrystä siitä, mitä nämä musiikkitermit oikeastaan tarkoittavat ja mitä niillä on ollut tarkoitus ilmentää. Näin on tanssitermistöön päässyt pesiytymään termejä, jotka eivät tarkoita sitä mitä niiden olisi tarkoitus tarkoittaa. Se on ihan oikeasti harmillista ja aiheuttaa aivan turhia sekaannuksia.

Staccatosta sanot: Ilmeisesti useimmat lukijat käsittävät , että sanaa käytetään kuvaamaan äkillisiä nopeudenvaihdoksia, vaikka sinulla epäilemättä on sanalle toinen(kin), epäilemättä oikea tulkinta, jonka luonnollinen seuraus on, että kaikki muut tulkinnat ovat vääriä.

Kuten sanoin, nämä eivät ole mitään "tulkintoja".

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu