TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Onko esiintyjien arviointi yleensäkään tarpeellista. (Walker 2005-03-01 20:27)

Tangon erottaminen foksista

HNN
2005-03-02 16:03

Tango ei ole swing tanssi, mutta foxtrot ja melkein kaikki muutkin ovat. Tangossa ei ole tanssin swingiä, mutta foxtrotissa on. Jos tiedettäisiin mikä on swing tai swinging movement tansseissa, voitaisiin tietää mitä eroa on tangon ja foxtrotin askelissa.

Minäkään en tiedä mikä swing on enkä ole löytänyt tyydyttävää määritelmää sille, mutta tyttäreni ovat sanoneet, että jos en tiedä jotain, keksin itse ja sanon että asia on niin.

Kun kehon massan painopiste siirtyy tukijalan päältä menosuuntaan, muodostu menosuuntaan ”pyörittävä" momentti, joka pyrkii välittömästi painamaan liikkuvan jalan lattiaan. Jotta näin ei tapahtuisi, tarvitaan taaksepäin vaikuttava vastamomentti, joka kannattaa kehon massaa ja estää jalkaa menemästä lattiaan liian aikaisin. Vastamomentti saa askeleen liitämään. Swing ja liito kuuluvat yhteen.

Eteenpäin pyrittävän momentin voima on alaspäin suuntautuva maan vetovoima m x g, jossa m on kehon massa. Momentti on m x g x s, jossa s on kehon massan painopisteen vaakasuora etäisyys tukijalasta menosuuntaan.

Taaksepäin suuntautuvan momentin voima on m x a, jossa a on kehon massan kiihtyvyys eteenpäin askeleen pidetessä. Kiihtyvyys saadaan aikaan tukijalan voimalla, joka työntää kehon massaa menosuuntaan. Massan hitaus vastustaa kiihtyvyyttä voimalla m x a. Taaksepäin ”pyörittävä” tasapainottava momentti on m x a x s, jossa s on kehon painopisteen pystysuora etäisyys lattiasta ja tukijalasta.

Samalla tavalla liikkuvan jalan kiihtyvyys polven oietessa muodostaa osan taaksepäin vaikuttavasta tasapainottavasta vastamomentista.

Kiihtyvyyden tulee hidastua voidakseen kiihtyä uudelleen. Hidastuminen saadaan pääasiassa nousuilla muuttamalla liike energia potentiaali energiaksi. Osittain myös kiihtyvästä liikkeestä, jolla jalka viedään tukijalan rinnalle askeleen lyhetessä ja polven koukistuessa.

Swing tansseissa kehon massan kiihtyvyys ja hidastuvuus vuorottelevat liidon aikaansaamiseksi.

Jiven ja Fuskun sivulle askelissa vartalo voi mennä sivullepäin liikkuvan jalan edellä, mikä ei olisi mahdollista ilman ylävartalon kiihtyvyyttä sivusuuntaan ja siitä saatavaa vastavoimaa ja momenttia. Jive ja Fuskukin ovat swing tansseja.

Tangossa ei ole vuorottelevaa ylävartalon kiihtyvyyttä ja hidastuvuutta eli swingiä, vaan liikutaan pelkästään jalkojen avulla tasaisella nopeudella.

Voisiko joku ystävällisesti sanoa, jos olen väärässä ja kertoa mikä on swing, jotta oppisin.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu