TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssinettiläisten Seuratanssin kehittämisprojekti ("Charterdriver" 2005-02-23 8:00)

Esiintyjien arviointi

Matti Jokinen
2005-03-01 22:56

Humbuugie:

Yksi tapa voisi olla vaikka luonnehtia orkesteria sitä parheiten kuvaavilla yleisökarrikatyyreillä. Niiden joukossa voisi olla koukkuselkäistä ukkoa, puku päällä keikaroivaa matkarakastaa, jätkämiestä, kauppakassia raahaavaa kotiäitiä, sifonkihuivilla vilkuttavaa teinityttöä, nirppanokkaista kilpatanssijaa, kuulosuojaimet päässä kekkuloivaa tarjoilijaa, toistensa seuraan uppoutunutta tanssiparia, jne.

Toinen vaihtoehto on luonnehtia orkesteria, sen mieltymyksiä ja esiintymistä suoraan. Orkesterin soitinvalimoimaa. Onko soittamassa tanssimusiikkia vai vetämässä lavashowta. Millaista musiikkia tykkää ja osaa soittaa. Tavoitteleeko kaikin äänentoiston keinoin täydellistä äänimaailmaa vai käsissä olevien soittimien harmonista kokonaisuutta. Onko orkesteri esittelemässä itseään vai tarjoamassa yleisölle mahdollisuutta seurustella keskeneen. Sopiiko paremmin isojen vai pienien ja tunnelmallisten kekkereiden viihdyttäjäksi.

Juuri tuota ajan takaa. Tässä tapauksessa äänestäjistä ei yleensä tiedetä, onko heillä koukkuselkä, kauppakassi, sifonkihuivi, nirppanokka, kuulosuojaimet tai nämä kaikki, joten yleisöprofiilit kuvastaisivat lähinnä esiintyjämakua, joka on periaatteessa pääteltävissä siitä, kuinka paljon he antavat pisteitä millekin esiintyjälle. Esiintyjille laskettaisiin vastaavasti profiili, joka kuvaisi heidän suuntautumistaan. Sen jälkeen kone voisi laskea, miten kukin esiintyjä todennäköisesti sijoittuisi äänestäjän henkilökohtaisella arvoasteikolla.

Yksi hauska piirre tässä olisi, että äänestäjä saisi itselleen tuntemattomista esiintyjistä sitä täsmällisemmän arvion, mitä enemmän hän itse syöttää systeemiin tietoa. Toinen kätevä ominaisuus on, että käyttäjä voi saada hyödyllistä informaatiota myös täysin vastakkaista mielipidettä edustavalta äänestäjältä. Ajatellaan esimerkiksi, että vastaaja A on johdonmukaisesti sitä mieltä, että musiikin laadun mitta on sen volyymi, ja vastaaja B taas kärsii suuresta äänenvoimakkuudesta. Jos A antaa korkeat musiikinlaatupisteet esiintyjälle E, hänen äänensä siirtää tietyin ehdoin esiintyjää E jonkin verran alaspäin B:n musiikinlaatuasteikolla.

Profilointiin liittyvä laskennan sivutuote on, että sattumanvaraisten huono päivä -tyyppisten pisteiden paino pienenee ja pisteiden tahallinen manipulointi tulee vaikeaksi.

Tulosten laatu riippuu kuitenkin siitä, kuinka hyvin alkuperäiset kysymykset kuvastavat valintojen todellisia syitä. Lisäksi informaatiota voidaan saada enemmän, jos kysymykset korreloivat heikosti keskenään. Kysymysten määrä pitäisi toisaalta pitää mahdollisimman pienenä, jotta ihmiset jaksaisivat vastata.

"Näitä en jättäisi väliin" ja "Nämä kierrän kaukaa" -listoilla mainittiin joitain valintaan vaikuttavia syitä. Myönteistä ratkaisua ei moni perustellut, mutta positiivisiksi tekijöiksi mainittiin musiikilliset ansiot, äänen / äänen värin miellyttävyys, persoonan miellyttävyys, vapautunut esiintyminen ja yleisön koostumus.

Kielteisiä tekijöitä lueteltiin huomattavasti enemmän. Yleisin syy oli musiikin yksipuolisuus yleensä tai tanssillisesti, toiseksi yleisin syy oli lattian ruuhkautuminen ja erikseen fanien paljous. Myös äänenvoimakkuus mainittiin toistuvasti. Muita syitä olivat tempon puuttuminen, väärä tempo, ylitahtisuus, äänentoisto, epävireinen laulanta, määkivä laulutyyli, joikuminen, ruikutus, äitelä-äänisyys, kitaran vingutus, mäiskiminen, hakkaava soittotyyli, syvältä repivä tulkinta, humpan liian suuri osuus, mollikapaleiden liian suuri osuus, Lappi-aiheisten kappaleiden liian suuri osuus, juuttuminen 70-luvulle, surumielisyys, ylienergisyys, tekopirteys, tekopyhyys, ärsyttävyys, rivo kielenkäyttö, ulkonäkö, pitkä naama, nahkarotsi ja vääränlainen yleisö.

Kolmetoista esiintyjää mainittiin sekä "Näitä en jättäisi väliin" että "Nämä kierrän kaukaa" -listalla: Agents, Anita Hirvonen, Antti Huovila, Arja Koriseva, Charlies, Esko Rahkonen, Finlanders, Helmi, Janne Tulkki, Kari Piironen, Mikko Mäkeläinen, Souvarit ja Teuvo Oinas. Jotta oppisimme paremmin ymmärtämään tämän ilmiön, esitän toivomuksen erityisesti niille, jotka mainitsivat jonkun näistä esiintyjistä jommallakummalla listalla, mutta samalla myös kaikille muille lukijoille. Voitteko keksiä sellaisen kysymyksen, joka selittäisi esiintyjän sijoittumisen molemmille listoille? Toisin sanoen kysymyksen, johon esiintyjän kannattajat ja vastustajat vastaavat samalla tavalla mutta josta he tekevät päinvastaisen johtopäätöksen.

Walker: mitään arviointia ei tarvita. Ei edes minkään luokittelun takia. Vaikka kuinka yritettäisiin pysyä ns. luokittelevassa arvioinnissa, niin "rankkauslistoina" niitä kuitenkin käytettäisiin. Taitaisi käydä niin, että tarjonta moisen listauksen seurauksena yksipuolistuisi, kun kaikki bändit pyrkisivät olemaan sen parhaiten rankatun kaltaisia. Jo keskustelu tällä areenalla saa muutoksia aikaan. Viimekeväisen "tangokeskustelun" seurauksena muutama bändi taisi moninkertaistaa tangojen määrän. Joka tapauksessa tangoa tulee nykyisin mielestäni tuutin täydeltä.

Olen samaa mieltä siitä, että palstalla esitetyt mielipiteet otetaan usein vastaan liian kritiikittömästi. Kirjoitin sitä varten erikseen Ohjeita lukijoille -sivunkin. Valitettavasti monikaan ei lue tuota ohjetta (käyttötilastojen mukaan).

Pisteytysjärjestelmän tarkoitus olisi osittain korjata tätä epäkohtaa. Koko hommahan lähti liikkeelle siitä ajatuksesta, että maassa on paljon hyviä mutta tuntemattomia yhtyeitä, jotka kannattaisi tuoda yleisön ja tanssinjärjestäjien tietoon, jotta tarjonta monipuolistuisi ja sitä kautta ehkä lippujen hinnatkin laskisivat. Ennestään kuuluisat esiintyjät ovat kyselyn kannalta vähemmän mielenkiintoisia, sillä niiden yleisöprofiilit ovat jo suunnilleen tiedossa. Ne kannattaisi silti ottaa mukaan, koska niistä saadaan nopeimmin lasketuksi profilointikertoimet.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu