TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Liikunnasta ja tanssin kalorit (Joe 2005-02-28 17:27)

Painoindeksit kohdalleen

Jora
2005-03-01 14:52

No niin, melkein arvasin. Aina kun tulee puhe painoista, niin selittelyjä riittää. Painosta ei pitäisikään koskaan puhua ilman pituutta. Ja ihannepainoja on monenlaisia harrastuksesta ja ruumiinrakenteesta riippuen.

Yksiselitteisempää olisi käyttää painoindeksiä, mutta vaikuttaa siltä, että kaikki eivät vielä ole sitä sisäistäneet (esim. sen perusteella, että alan tekstiviestibisnes näyttää menestyvän hyvin), vaikka kyseessä on yksinkertainen laskutoimitus, paino[kg]/(pituus[m]*pituus[m]). Painoindeksi ei ole paras mahdollinen mitta ylipainoisille, jos ylim.kilot ovat jakaantuneet vain kehon tiettyihin kohtiin.

Myös käsitteet laiha, hoikka, sopusuhtainen, pyöreähkö jne ovat hyvin epämääräisiä ja eritavoilla tulkittuja. Onkohan näistä olemassa virallista määritelmää painoindeksinä ilmoitettuna? Olisivat varmaan hyviä ja konkreettisia (väli)tavoitteita elämäntavan muuttajille.

Koska kansa (suuri osa) on pahasti ylipainoista, saavat hoikat/laihat helposti perusteetonta arvostelua (tai kateutta) osakseen. Käsittääkseni esim. kilpajuoksijat (-tanssijat) ovat painoindeksiltään usein välillä 18-21, eikä tietoakaan syömishäiriöistä. Jos painoindeksi on alle 17 ja ruoka ei maistu, sitten voi jo huolestua. Huolestua pitäisi myös jo ennen kuin indeksi lähestyy ylöspäin 25:ttä (ei koske lihasmassaa tarvitsevia), koska mitä lihavampi on, sitä vaikeammaksi (ja kalliimmaksi) tilanteen korjaaminen tulee.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu