TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Synkooppi ja synkopointi (Pete P. 2005-02-28 22:31)

Synkooppi, synkopointi ja fraseeraus

Tutti Frutti
2005-03-01 11:29

Pete P: "Haluaisin vielä tässä korostaa, että synkopointi ja synkooppi ovat tavallaan eri asioita, vaikka tietysti ovat tavallaan myös samoja :) Voisi sanoa, että kun kappale "synkopoi", siinä on silloin synkoopinomaista rytmitystä, joka toistuu pitkään."

Ok. Olemme näköjään sittenkin tästä asiasta kutakuinkin samaa mieltä. Tosin kun alun perin tulit mukaan Tricksterin ja minun aloittamaan keskusteluun, aloitusrepliikissäsi oli vähän saivartelun makua :) Eihän meistä kumpikaan ollut väittänyt, että sanat synkooppi ja synkopointi olisivat synonyymejä. Sukulaisia kuitenkin, juuri sellaisella tavalla kuin nyt itsekin kirjoitat.

Voin hyvin kuvitella, että tämän säikeen lukeminen on ollut monesta huvittavaa - terveisiä vaan Krakalle ja Päiville. No viihdettähän palstalle aina silloin tällöin kaipaillaankin lisää. En kyllä itsekään ole mitenkään ryppyotsaisena liikkeellä ollut.

Niille, joita synkooppi kaikesta huolimatta edelleen kiinnostaa, huvittaa tai hämmentää, kertaan vielä kokoavasti. Sanan suppeassa perusmerkityksessä synkooppi on RYTMIKUVIO, jossa on kolme säveltä: lyhyt - korostunut, kaksi kertaa pidempi - lyhyt. Laajemmassa merkityksessä synkoopeista puhutaan silloin, kun korostetaan jotain rytmiteoreettisesti heikkoa "iskua"/tahdinosaa (tai jotain lyhyempää säveltä tahdinosan sisällä). Tällöin SYNKOPOIDAAN. Tässä sanan väljemmässä merkityksessä synkoopista kirjoitti mm. sen Tricksterin linkittämän englanninkielisen artikkelin laatija, josta keskustelu alkoi, ja nyt viimeksi Aragorn.

Fraseerauksesta tanssissa en tiedä vielä juuri mitään. Musiikissa fraseerauksen voi määritellä lyhyesti niin, että se on musiikin jäsentämistä osakokonaisuuksiin. Käytännössä fraseeraus on paljolti melodian jakamista fraaseihin eli säkeisiin ja niistä muodostuviin isompiin kokonaisuuksiin eli säeryhmiin. Musiikissa fraseerausta ohjaa ja siihen vaikuttaa mahdollinen teksti, (laulajien ja puhaltajien) hengitys ja tietysti kaikenlaisten muusikkojen ammattitaito ja tyylitaju.

Kirjoittajan avainsanat: synkooppi, synkopointi, rytmi, isku, tahdinosa, fraasi, fraseeraus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu