TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kilpatanssi harrastuksena osa 1 (asiaa) (Palomita 2005-01-21 11:35)

Kilpatanssi harrastuksena osa 1 (asiaa)

Palomita
2005-01-21 11:35

Tässä lupaamani juttu kilpatanssista harrastuksena ei-kilpailevan kannalta, virallisesti pitäisi puhua tanssiurheilusta jos ei kilpailla, mutta kun puhekielessä käytetään yleensä termiä kilpatanssi niin käytän sitä tässäkin. Kilpatanssilajeja ovat myös jenkki/swing tanssit, mutta tämä koskee ns Ballroom lajeja (vakiot/lattarit). Kilpatanssin lajit ovat vakiot: hidas(engl)valssi, quickstep, tango, foxtrot, wieninvalssi sekä lattarit: cha cha, jive, samba, rumba ja pasodoble.

Parin vuoden harrastuksen aikanani olen törmännyt usein samoihin kysymyksiin ja ennakkoluuloihin, joten tässä vähän perusasioita. Toisessa osassa tulee omia kokemuksia.

Kilpatanssia harrastaakseen ei tarvitse olla nuori, hoikka ja notkea. Aikuisille on omat ryhmänsä eikä tarvitse hävetä polvenkorkuisten joukossa. Alkeissa on porukkaa parikymppisistä yli 60-vuotiaisiin. Tanssiurheiluliiton mukaan nuorin lajin harrastaja on 4-vuotias, vanhimmat kilpailijat yli 70-vuotiaita. Usein alkeisryhmiin voi mennä ilman omaa paria, tietysti jos on oma pari niin hyvä, miehistä on usein pulaa kilparyhmissäkin. Eikä silläkään ole väliä jos parin iät tai pituudet eivät ole aivan ihanteelliset. Kilpatanssin voi aloittaa ilman minkäänlaista tanssitaustaa ja lajia voi harrastaa kilpaillakseen tai kuntoillakseen.

Harrastukseen vaaditaan vain sisäkengät, tanssikengät ovat tietysti parhaat, mutta eivät välttämättömät - kultaisia piikkikorkosandaaleja ei tarvita ;-). Pohjien on oltava sellaiset etteivät ne jätä jälkiä parkettiin. Treenata voi mukavissa vaatteissa kuten muitakin tansseja, tunnit ovat yleensä aika hikisiä joten kevyt vaatetus on paikallaan ja vesipullokin on hyvä olla mukana.

Eri seuroissa on vähän erilaisia käytäntöjä eri tasojen mukaan esim tanssittavien lajien osalta. Kun liittyy kilpaseuraan, niin taitotaso on F. Alkeet kestävät yleensä puoli vuotta, alkeissa tanssitaan sekä vakioita että lattareita, lajeina ovat hidas valssi, quickstep, cha cha ja jive. Seuraavana on vuorossa jatko (edelleen F-luokka), uusina opeteltavina lajeina mukaan tulevat tango ja samba (kilpailulajit E-luokassa).

Alkeiden tai jatkon jälkeen voi suorittaa F-katselmuksen, jonka jälkeen nousee E-luokkaan. (Miehet eivät voi kilpailla ennekuin F-katselmus on suoritettu, naisen luokka määräytyy miehen mukaan.) E-luokasta noustaan ylöspäin vain kilpailemalla. Seurasta riippuen voi jatkaa kilparyhmässä tai ei kilpailevien E-ryhmässä / harrastajaryhmässä. E:ssä harjoitteluun mukaan tulevat (kilpailussa D-luokan lajit) rumba ja foxtrot. E-ryhmän jälkeen on valmis kilpaparketeille tai lajia voi jatkaa harrastajana, ainakin osalla seuroista on omat ryhmänsä ei-kilpaileville harrastajille, joissa tanssitaan myös ylempien kilpaluokkien lajeja (wiener & pasodoble).

Opetusta on yleensä 1-2 krt viikossa ja lisäksi olisi hyvä käydä vapaaharjoituksissa. Itse olen pärjännyt hyvin tunneilla pelkästään treeneissä käymällä, vapareissa en ole kertaakaan käynyt aikapulan vuoksi (älkää kertoko maikalle). Tanssien perustekniikkaa opetellaan ja hiotaan, ei opetella hirvittäviä määriä kuvioita vaan keskitytään perusasioihin ja pyritään tekemään kaikki kunnolla. Heti alkeissa ei vääntäydytä mahdottoman näköiseen (ja tuntuiseen) vakioasentoon vaan kaikki asiat etenevät ja kehittyvät pikkuhiljaa. Kilpatanssissa käytetään koko vartaloa ja siinä kehittyykin vartalonhallinta; koordinaatio, jalkatekniikka ja ryhti paranevat, liikkuvuutta ja lihasvoimaa tulee lisää ja kunto nousee.

Lisää tietoa lajista saa ja kilpaseurojen linkit löytyvät www.tanssiurheilu.net (tietopiste:kilpatanssi) sivuilta. Kilpailemisesta kiinnostuneet löytävät eri luokissa sallitut kuviot, arvosteluperusteet, pukusäännöt yms tanssiurheiluliiton sivuilta. (www.tanssiurheilu.fi)

PS. Joku kilpailija (DD, VeeKoo) voisi kirjoittaa jutun kilpailijan näkökulmasta. Luulisin että esim seniorisarjasta kilpailunsa aloittaneen juttu voisi kiinnostaa useita.

Kirjoittajan avainsanat: kilpatanssi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu