TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
seurantanssi -cha cha -tyylejä (Krisse 2005-01-18 14:01)

Kilpatanssi vs lavatanssi

TestiPoro
2005-01-19 17:03

Taasen pistän lusikan soppaan mistä en välttämättä tiedä kovin paljon. Näkökanta on miehen ja lavatanssikursseilla askeleet olen hakenut, joten tällä pohjalla juttu kannattaa lukea, niin ja yleitystähän tämä on joten pilkun tarkasti ei kannata lukea.

Tanssiessa havaitsee melko varmasti miltä pohjalta pari on tanssimaan oppinut. Poikkeuksia seuraavaan tietysti aina löytyy ja jätetään tanhu ja yksintanssit nyt huomiotta.

Kilpatanssijoilla on yleensä raamit kohdallaan askel varma ja tanssi näyttävän näköistä yleensäkkin. Viejälle parina helposti jäykähkö/vaste melko suuri ja pienet liikkeet jäävät helposti pois. Pari saattaa yllättyä paljonkin erillaisista kuvioista mitä vakiotansiin ei kuulu. Jopa jättää viennin huomiotta jos vienti ei sovi tunnettuun kuvioon, tai rytmi menee jotenkin "väärin". Minulle tanssin opetteluun kuului myös musiikin kuuntelun rytmien ja tahtien kuulemisen opettelu, tahtoo ne vieläkin useamman vuoden opettelun jälkeen, tuottaa välistä tuskaa (syvemmälle menevä vielä opettelematta kokonaan). Enemmän lavoilla käyvät kilpatanssijat tietenkin oppivat näitä vapaampia ajatuksia tanssin suhteen. Kilpatanssija parin jäkeen on voimat usein lopussa. (tanssii yleensä melkein kaikkia tanssi lajeja)

Lavatanssikursseilta oppinsa saanut pari taasen kurssin tasosta riippuen ja oppimiskyvystäkin, taitaa perus asennon joten kuten tai hyvin, mutta raameja tahtoo jäädä puuttumaan. Käden turha painaminen on aika yleistä. Seuraamisessa on usein havaittavissa askeleen ja kuvion "oikea oppinen" suorittaminen. Tästä tanssija valikoimasta löytyy monesti niitä höyhenen kevyitä vietäviä, mutta jäykkiäkin ja raskaampia vietäviä löytyy. Tanssi voi olla opitun toistamista, tai jännittämistä siitä mitä kuvioita on tulossa. Kuitenkin tanssissa on vapaampi ajatus ja pari seuraa usein, myös pienempiä vientejä. Uudet kuviot saattavat joskus aiheuttaa sekaannusta, kun sitä ei kursseilla käyty. Tällaisten kanssa toden näköisesti jaksaa tanssia koko illan(luetaan voimat eivät lopu). (melkein kaikki tanssilajit yleensä menee rock´n´jive lajit mukaan lukien)

Lavoilla ja äidin maidosta tanssimaan OPPINUT. (Minun suosikkeja) Tanssi asento vaihtelee kovasti paikkakunta ja henkilö kohtaisesti yleensä kohtalaisen hyvin toimiva, mutta joskus erikoisiakin asentoja. Ensimmäiset tanssit tällaisen kanssa alkaa usein naisen kommentilla tyyliin "Elä vie vaikeita, kun en ole nuilla kursseilla käynyt" Ensimmäisten askelien jälkeen kuitenkin huomaa, että pari seuraa aivan kaiken ja mitä miellyttävimmä vasteella. Sitten minussa, viejässä lähtee piru irti ja kokeilen kaikkein vaikeimpia kuviota mitä vain ikinä keksin, eikä tämä pari sitten tipu millään matkasta. Tanssi on kokoajan tanssia toiselle eikä askeleitten tallustelua. Tämä tapa oppia vaatii eniten tanssikilometrejä ja ei ole yhtään varma, että tällä tavalla oppii tanssin perus taidon. (Käden ali tanssit ei kuitenkaan tahdo mennä näillä, kun se aloittamisen kynnys on liian suuri ja ehkä polkat/masurkat puuttuu tanssikategoriasta)

Tietenkin lavoilla opettelevien ja tanssimassa käyvissä on mukana hyvin paljon jotka eivät välttämättä minun käsitystä tanssitaidosta ylitä. Esimerkiksi yli kymmenen vuotta tanssia harrastanut kursseja käymätön tanssituttu joka tanssii vieläkin polvet suorassa ja siitä seuraa, että tanssi on askeleitten ottamista musiikin rytmiin.

Mitä näistä yleistyksistä sitten voisi päätellä? Minun mielestä tanssimaan voi oppia melkein tavalla, kuin tavalla, mutta oppiminen vaatii tanssi kilometrejä ja paljon sinniä. Lahjakkuudesta on apua ja hyvä opetus helpottaa huomattavasti. Kilpatanssi puolella opetus on ammattitaitoista varmemmin kuin lavatanssi opetus ja ilman opetusta oppiminen vie huomattavasti kauemmin.

Kaikkia näitä oppimistapoja soveltaen saa parhaan tuloksen. Seuramaan oppii varmimmin, kun ei tiedä mitä on tulossa eli tanssimalla erillaisten ihmisten kanssa. Tanssi asento siinä on "koulukunta" eroja valtavasti itse pidän parhaana paikkana opetella se lavatansseihin lavatanssi kursseilla ja kilpatanssissahan siihen kiinnitetään alusta asti huomiota valtavasti, mutta tuo komeat raamit ei mielestäni välttämättä sovi yleensä lavatansseihin. Hitaasen tunnelmointikappaleeseen asennoksi valitsen mieluummin poski poskea vasten. Vartalot kevyellä kosketuksella toisiinsa nähden. Tässä asennossa nainen kuulee kaiken viennin laajemmalla kuuntelu pinnalla ja voidaan samalla nauttia toisen arvostuksen tunteesta ja tunnelmasta.

Tanssi lajeja opettelisin lavatanssikursseilla tai paremminkin kävisin sieltä hakemassa perus tietoutta tanssin opetteluun askeleet ja kuvioita. Tanssimaan oppii minusta vain kilometrien kautta ja pareja vaihtamalla erillaisten parien kanssa. Lavatanssiopetuksessa on rennompi tapa ajatella tanssia, kuin kilpatanssissa ja tämän myötä sopivamppi paikka etsiä lavatansseihin tanssin sisältöä ja ajatusta. Sieltä saa myöskin lavalle sopivia vinkkejä.

Kilpatanssiopetus taasen on melkein ainut vaihtoehto jos haluaa kilpailla vakioiduissa tansseissa. Lavatanssipuolelle se antaa uutta sisältöä tilanteessa, etti enää saa uusista kuvioista mitään lisää tanssiin ja tanssi alkaa sujua jo kohtuudella muutenkin. Sieltä saanee myöskin apua musiikin tulkintaan ja rytmien ja fraasienkin kuunteluun.

Kilpatanssipuolen vakiointia ja jäykähköä suhtautumista tanssimiseen varoisin kuitenkin ainakin alussa, jotta tanssin tarkoitus ilon ja parille tanssimisen ajatus ei katoaisi, mikä lavatanssipuolella on minusta asian ydin. Kilpa puolella käsittääkseni tanssitaan ensisijaisesti yleisölle sitten parille ja ilo pitää sielläkin näkyä vaikka hampaat irvessä. ;)

Anteeksi mahdolliset kirjoitusvirheet, kun kirjoituksesta tuli, niin pitkä etten jaksa tarkistaa ajatuksen juoksua ja virheitä.

Kirjoittajan avainsanat: harjoittelu, kilpatanssi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu