TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tangon askellus (Aragorn 2005-01-18 14:15)

Tangon askellus

Aragorn
2005-01-18 14:15

Luin eilen illalla vanhempaa keskustelua tanssiaskelten ottamisesta, eli kaadutaanko eteenpäin ja pannaan jalka alle, vai siirretäänkö ensin jalkaa ja vasta sitten asetetaan sille painoa.

Ja sitten keskustelussa ilmeisesti jäi vastaamatta kysymys, miksi se että kokenut tanssija astuu oman jalan päälle, tekee vähemmän kipeää kuin se että kokematon tanssija tallaa omille käpälille, tai jalkapöydän päälle.

Piti sitten kokeilla miten tango-askel lähtee itsellä. Oikeastaan vähän hämmästyin: Ojennan tukijalan polvi sopivassa koukussa etenevää jalkaa tasapainossa pysyen yli 70 cm päähän (mittasin) päkiän keskipisteestä päkiän keskipisteeseen mitattuna. Se on vähän sellainen tunnustele askel.

Sitten vasta alan painaa jalkaa (kantapäätä, koko jalkapohjaa tai päkiöitä, vaihtelee) maahan ja samalla paino alkaa siirtyä jalalle. Siis vähitellen vasta tässä aivan askeleen loppuvaiheessa.

Tämä oli tietty hiljaa paikallaan tehty kokeilu, mutta luulen ettei se tositilanteessa paljon erilailla mene. Paitsi nopeammin.

Näin ollen (jos ajatellaan että olisin tällainen kokenut tanssija) jos jalan alla sattuu tuntumaan yllättäen toinen jalka, niin ehtii aika paljon siirtää painoa pois, joko toiseen kohtaan jalkapohjaa tai sitten voi ottaa kyseisen askeleen kevyemmin ja siirtää vartalolla osan painosta toisen jalan askeleelle.

Jos vertaa kuvitteelliseen aloittelevaan tanssijaan, ja oletetaan että hän etenee "kaatumalla" eli antaa kehon painopisteen lähteä ensin liikkeelle, ja vasta viime hetkellä paukauttaa jalan alle tueksi, niin tälle askeleelle tulee hyvin suurin voima.

Joku tanssi-insinööri voisi tietysti laskea sen, mutta jos oletetaan että tässä miestanssija painaa 80 kg, ja hän tömäyttää jalan kaatuvan painonsa alle, niin todellinen voima voisi hyvin olla jotain vaikka 120 kg tai ehkä jopa ylikin, ja sillä kokeneella taas, jolla jalka asettuu maahan 'hitaan' hallitusti, painovaikutus jää siihen 80 kiloon, paitsi jos huomaa jalan alla jotain vierasta, niin saattaisi siirtää vaikka 10 kg kantapäälle päkiöiltä ja toiset 10 kg toiselle jalalle, niin silloin askeleella olisi painovaikutusta enää 60 kg, eli puolet vähemmän kuin edellisellä ystävällä!

Tuleepa mieleen että kun olin nuori koululainen, niin niihin aikoihin meillä oli kissa ja kissanpoikia, ja aina sisällä kävellessä piti varoa että jos jalan alla tuntuu jotain pientä ja pehmeää, niin lopettaa heti jalan painamisen siihen. Hyvää harjoitusta!

Vaan onko tästä tango-askelluksesta oleellisesti erilaisia kokemuksia tai opetuksia?

Entäpä daamit, millaisia toivomuksia askelten suhteen?

Kirjoittajan avainsanat: tango, askellus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu