TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Musiikintulkinta lavatansseissa (Tutti Frutti 2005-01-12 11:14)

Musiikintulkinta lavatansseissa - "iskut" ja fraasit

Tutti Frutti
2005-01-16 23:14

Kiitos uskoakseni monille hyödyllisestä puheenvuorosta. Pari kommenttia.

"Tanssimusiikissa on kuultavissa iskut (rytmi mikä "juoksee" taustalla jatkuvasti) ja tahdit, jotka muodostuvat neljästä iskusta."

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin nämä ns. iskut (engl. beat) ovat oikeastaan tahdinosia tai sykäyksiä, joita on tahdissa tavallisesti 2-4 kpl ja joista yleensä vain ensimmäinen on (rytmiteoreettisesti) iskullinen; esim. valssissa. Joissain tahtilajeissa (tarkemmin sanottuna metreissä/poljennoissa) iskullinen voi olla ykkösen lisäksi jokin muukin tahdinosa; esim. masurkassa kakkonen tai kolmonen.

"Fraasit taas koostuvat usein 4, 8, 12 tai 16 tahdista. Samassa kappaleessa voi olla erimittaisia fraaseja, mutta usein myös vain sitä saman mittaista perä jälkeen."

Fraasien eli säkeiden pituus tahtien määrällä ilmoitettuna riippuu siitä, mihin tahtilajiin musiikki on kirjoitettu tai ajatellaan/kuullaan kirjoitetuksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että usein saman fraasin voi kuulla esim. joko 4 tai 8 tahtia pitkäksi.

"Mielestäni ei ole tarkoitus tanssiessa laskea fraaseja, paitsi harjoitustilanteessa, jotta fraasituksen oppii kuulemaan ja jolloin oppii automaattisesti ennakoimaan fraasin vaihtumispaikkoja."

Tässä yksi säkeiden erottamista helpottava käytännöllinen vinkki. Tanssimusiikki on usein laulumusiikkia - siinä on sanat. Musiikilliseen fraseeraukseen perehtymättömän kannattaa kuunnella laulajaa: sitä, milloin hän hengittää ja miten hän jäsentää toisaalta tekstiä, toisaalta melodiaa jakamalla sitä säkeisiin. Näin säerajat huomaa helpoiten. Ammattitaitoinen solisti ei yleensä hengitä kesken tekstin lauseen tai ajatuksen.

Kirjoittajan avainsanat: fraasit, fraseeraus, rytmi, tahti, metri, poljento, isku

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu