TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
videoleikkeet tanssin harjoitteluun (Vakiomies 2004-12-29 9:56)

Argentiinalaisesta tangosta

Palomita
2005-01-05 10:05

Kiitos Raili (anteeksi sinuttelu, sinuttelen kaikkia palstalaisia) arvostan sitä että kirjoitat palstalle, etenkin aktiivisena argentiinalaisen tangon harrastajana tekstejäsi on erittäin mielenkiintoista lukea. Olen samaa mieltä monista kirjoittamistasi asioista, tässä kuitenkin muutamia eriäviä mielipiteitä ja kokemuksia tangouraltani (joka on kestänyt vasta muutaman vuoden). Etenkin tangon opetuksesta minulla on erilaisia kokemuksia. Olen opetellut tangoa n kymmenen suomalaisen (tai suomessa asuvan) opettajan kursseilla ja 8 ulkomaisen opettajan/opettajaparin kursseilla. Ulkomaisissa opettajissa on ollut sekä argentiinalaisia että eurooppalaisia opettajia.

......Ymmärrän täysin kyllä käsitykset siitä, ettei arg.tango olisi seuratanssi (käytän tätä sanaa, koska sana "sosiaalitanssi" ei ole minusta käyttökelpoinen), koska oikeastaan kaikki tangokurssit ovat jonkun yksittäisen monimutkaisen kuvion harjoittelua, opettajasta riippumatta. Siksi useimmat kurssit synnyttävät epävarmuutta varmuuden sijaan.

Suurin osa tangon opetuksesta on todellakin hyvin kuviopainotteista (mutta niitä kyllä opetetaan sijoittamaan eri paikkoihin ja muuntelemaan) mutta myös perustekniikkaa opetetaan; asentoa, kävelyä, vartalonkannatusta, omalla akselilla pysymistä, tasapainoa, parikontaktia, seuraamista, viemistä.... Pidän tangon opettelussa tärkeänä ilman paria tehtävää tekniikkaharjoittelua, jonka avulla oppii mm vartalonkannatusta, tasapainoa ja kävelyä.

Minulle ainakin on korostettu myös että joka askeleelta voi lähteä kaikkiin suuntiin (eteen, taakse, sivulle) mikä on yksi tangon olennaisimpia asioita mielestäni, ei siis ole tiettyä perusaskelta jota toistetaan. Opetus perustuu aluksi useimmiten 8 askeleen perusaskeleeseen ja tuosta perusaskeleesta irti pääseminen näyttää tuottavan monille hankaluuksia. (Jo alussa on kyllä kerrottu että perusaskel "unohdetaan" kun se on opittu, sitä käytetään vain opetusvälineenä. Monet opettajat käyttävät askelten nimityksissä kuitenkin tuon perusaskeleen numeroita askelten niminä (kakkonen, vitonen...) joten tuo askel on hyvä tuntea.

Huolimatta siitä, että Eurooppa tulvii nykyisin toinen toisensa kaltaisia tangofestivaaleja, tango seuratanssina ei etene. Festivaaleilla treeniparit tanssivat keskenään, ihmisillä ei juurkaan ole varmuutta ja uskallusta hakea tuntemattomia.

Tangofestivaaleilla en ole koskaan ollut, leireillä kylläkin. On täysin opettajasta kiinni tanssitaanko oman parin kanssa vain vaihdellaanko pareja. Parinvaihto opetuksessa on mielestäni ehdoton edellytys hyvän viennin/seuraamisen oppimiselle. Milongoissa valitettavasti ei tuntemattomia juuri haeta ja se on sääli. Tangopiireissä on paljon pariskuntia jotka tanssivat vain oman parinsa kanssa ja ilman paria milongassa jää tanssimiset usein aika vähiin, koska vain muutamat kurssi /leiritutut hakevat ja jos on oman parin kanssa niin sittenkään juuri muut eivät hae. Syynä lienee myös tangon luonne; tanssi on niin intiimiä että jos ei tiedä onko kysymyksessä vain tanssipari niin "toisten omia" ei uskalleta hakea.

Seuratanssi ei voi onnistua, jos ei ole käsitystä parikontaktista, parikontrollista, kohteliaisuudesta ja hienotunteisuudesta. Näitä asioita en ole kohdannut koskaan kursseilla, ainoastaan elämän parketeilla kokeneiden tangopappojen kanssa.

Parityöskentelyä ja milongakäyttäytymistä opetetaan kyllä, osa omaksuu homman osa ei. Kohteliaisuus ja hienotunteisuus kuuluvat enemmänkin käytöstapoihin jotka toiset osaavat.....

Seuratanssitangon kuviot ovat vähäiset ja melko yksinkertaiset. Olennaista on kävelyn, tanssiasennon sekä viemisen ja seuraamisen takniikka, naisella etenkin tietty ehdottomuus sellaiseen heittäytymiseen, joka on todellakin enemmän henkinen tila kuin tietoinen tekeminen ja joka onnistuu hyvin pitkälti kontakti-improvisaation idean kautta. Kävelyn ja tasapainon harjoittaminen ovat olennaisia tässä lajissa. Myös vaikeat asiat onnistuvat, kun takana on tarpeeksi kilometrejä, mutta tangoklubeilla keskitytään tanssista nauttimiseen muutaman peruskuvion avulla. Eniten töitä teettää tanssiasento, koska nykyisin on käytössä vain milonguero-tyyli, jossa nainen on vahvasti rintakehällä miestä vasten ja pään linjaus on vasemmalle perinteisen oikealle linjauksen sijaan.

Olen täysin samaa mieltä tärkeimmistä asioista, tangon opettelu vaatii pitkäjänteisyyttä ja pelkkä kuvioiden opettelu ei johda mielekkääseen tanssiin. En ole käynyt BA:ssa mutta tangotuttuni ovat (pari parhaillaan) ja heidän mukaan eri milongoissa tanssitaan muutakin kuin milongeroa, koska musiikkiakin on erilaista. Toisissa milongoissa on elävää musiikkia, toisissa musa tulee levyiltä, joissakin soitetaan vaan vanhaa tangoa, toisissa myös modernia. Jokaisen BA:ssa käyneen tangueran mukaan upein anti tanssillisesti on ollut aivan huikea rytmiin tanssiminen.

Lukuisista harrastamistani tanssilajeista argentiinalainen tango on ollut vaikein mutta parhaimmillaan myös ehdottomasti nautinnollisin.

Kirjoittajan avainsanat: Argentiinalainen tango

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu