TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
videoleikkeet tanssin harjoitteluun (Vakiomies 2004-12-29 9:56)

Videoleikkeet tanssin harjoitteluun - tangosta ja dipeistä

Raili
2004-12-31 1:23

Argentiinalainen tango on seuratanssi

Vastoin epäilyjä argentiinalainen tango on hyvin elävä seuratanssi, mutta vain oikeastaan Argentiinassa. Ymmärrän täysin kyllä käsitykset siitä, ettei arg.tango olisi seuratanssi (käytän tätä sanaa, koska sana "sosiaalitanssi" ei ole minusta käyttökelpoinen), koska oikeastaan kaikki tangokurssit ovat jonkun yksittäisen monimutkaisen kuvion harjoittelua, opettajasta riippumatta. Siksi useimmat kurssit synnyttävät epävarmuutta varmuuden sijaan. Huolimatta siitä, että Eurooppa tulvii nykyisin toinen toisensa kaltaisia tangofestivaaleja, tango seuratanssina ei etene. Festivaaleilla treeniparit tanssivat keskenään, ihmisillä ei juurkaan ole varmuutta ja uskallusta hakea tuntemattomia. En myöskään ole tavannut yhtäkään kansainvälistä argentiinalaista opettajaa, joka opettaisi sitä tangoa, jota Buenos Airesin klubeilla tanssitaan. Kaikki parit opettavat sitä tangoa, jota he itse esittävät eri festivaaleilla maailmaa kiertäessään. Kokemusta ja materiaalia tangosta olen kerännyt vuodesta 1983, loputon määrä kuvauksia, kursseja, tekstejä, haastatteluja ja niistä kertynyttä liikeanalyysiä. Seuratanssi ei voi onnistua, jos ei ole käsitystä parikontaktista, parikontrollista, kohteliaisuudesta ja hienotunteisuudesta. Näitä asioita en ole kohdannut koskaan kursseilla, ainoastaan elämän parketeilla kokeneiden tangopappojen kanssa.

Buenos Airesissa saa parhaat kokemukset yli 70-vuotiaiden miesten kanssa. Käsissä on kymmenien tuhansien tanssitettujen naisten kokemus, ja mentaalisesti asialla ovat herrasmiehet. Täällä Suomessa ja Euroopankin parketeilla hieman aina mitataan, kuka kukin on ja mitä osaa; keskittymistä parikontaktiin ei täysillä ole, koska on usein huoli ympäristön suhtautumisesta suoritukseen, kuka katselee jne. Viime reissullani B.A:ssa tanssin muutaman illan iäkkään Marcelon kanssa. Tein eräänä iltana tanssiessani virheen, ennakoin tilannetta ja huomasin virheeni heti. Tanssi kuitenkin jatkui moitteettomasti. Odotin biisin päättymistä, koska tangon aikana ei saa puhua. Musiikin päätyttyä kysyin häneltä, mitä oikein tapahtui, koska tiesin tehneeni virheen, mutta tanssi jatkui kuin sitä ei olisi tapahtunutkaan. Marcelo vastasi: "Kun nainen tekee virheen, miehen on hetken aikaa seurattava naista. Kun mies aistii, että nainen on taas mukana, hän ottaa johdon".

Ne miehet, joiden kanssa nauttii eniten, ovat näitä Boniksen lavakonkareita, jotka ovat tangon 80-luvulla alkaneen renesanssin myötä palanneet tangopaikkoihin. Jos onnistuu saamaan hakuja, tango on seuratanssia parhaimmillaan. Mies ehdottomasti vie, nainen ehdottomasti seuraa. Kaikki, jotka tulevat tanssilattialle, osaavat tanssia. Törmäilyjä ei suvaita. Seuratanssitangon kuviot ovat vähäiset ja melko yksinkertaiset. Olennaista on kävelyn, tanssiasennon sekä viemisen ja seuraamisen takniikka, naisella etenkin tietty ehdottomuus sellaiseen heittäytymiseen, joka on todellakin enemmän henkinen tila kuin tietoinen tekeminen ja joka onnistuu hyvin pitkälti kontakti-improvisaation idean kautta. Kävelyn ja tasapainon harjoittaminen ovat olennaisia tässä lajissa. Myös vaikeat asiat onnistuvat, kun takana on tarpeeksi kilometrejä, mutta tangoklubeilla keskitytään tanssista nauttimiseen muutaman peruskuvion avulla. Eniten töitä teettää tanssiasento, koska nykyisin on käytössä vain milonguero-tyyli, jossa nainen on vahvasti rintakehällä miestä vasten ja pään linjaus on vasemmalle perinteisen oikealle linjauksen sijaan.

Tällä palstalla kysyttiin myös suomalaisen tangon "dipeistä". Dippi on yksinkertaisesti taivutus tässä yhteydessä. Dipiksi sanotaan myös salsassa taivutuksia, jossa nainen taivutetaan pää lähelle lattiaa. Joissakin kuvioissa dipin voi suomentaa sukellukseksi, esim. lindyssä Frankie Manningin yksi tunnetuimpia kuvioita on "mini-dip". Se ei ole taivutus, vaan pieni niiaus, polven notku alas liukuhypyn jälkeen.

Suomalaisen tangon dipit eli taivutukset aiheuttavat yleensä hämmennystä ulkomaalaisissa. Maahan taivutettujen naisten asento vaikuttaa jotenkin seksistisen rohkealta, ja jotkut ulkomaalaiset tanssinopettajatuttavani ovat olleet hieman kiusaantuneita näkemästään (Seinäjoella). Myös kisatangon valuminen hyvin alas, eli tanssiminen vahvasti koukistetuin polvin on ollut hämmästystä aiheuttavaa.

Kaikki kunnia kuitenkin Åke Blomqvistille, joka toi Toulousesta kaiken kansan tangokisaidean Seinäjoelle ja joka siten antoi uuden sykäyksen suomalaisen tangon kehitykselle ja sen hurjille dipeille. Kisatango on kehittynyt vauhdilla omaksi lajikseen, ja sitä ei varsinaisesti ehkä voi enää luonnehtia lavatangoksi, sillä niin pitkin askelin ja niin matalalla sen tyyli on enemmän estraditanssia kuin seuratanssia, lavatanssia. Kisatangon estetiikasta voidaan sitten olla monta mieltä, mutta näköjään Seinäjoen ym. tuomarit ovat hyväksyneet suomalaisen tangon kehittämisen matalalla liitäviksi harppauksiksi. Ehkäpä tyyli sopii tälle soita ja pitkospuita tarponeelle kansalle, ehkä se on jo geeneissä...

Raili Laine La papusa de Tampere

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu