TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
STUL: Uusi nimi jenkkitansseille: rock'n'swing-tanssit (Päivi 2004-12-07 13:53)

STUL: Uusi nimi jenkkitansseille: rock'n'swing-tanssit

Päivi
2004-12-07 13:53

Tanssiurheiluliiton jenkkitanssiperhe sai uuden yleisnimen, ROCK’N’SWING – tanssit

Suomen Tanssiurheiluliitto on muuttanut rock’n’rollin, boogie woogien, lindy hopin ja buggin yleisnimen Jenkkitanssit Rock’n’Swing –tansseiksi.

Taustaa nimimuutokselle: Vanhaa yleisnimeä Jenkkitanssit on vierastettu siksi, että se tuo asiaa tuntemattomalle mieleen lähinnä rivitanssit (countrytanssit) ei nimen alla olevia paritansseja. Uusi nimi rock’n’swing -tanssit kuvaa paremmin ryhmän tansseja ja on myös kansainvälisesti paremmin lajeja kuvaava nimi.

Mitä ovat rock’n’swing –tanssit? (ent. jenkkitanssit): Bluesin ja Jazzin eri muodot sekä Rock’n’Roll ovat kautta historiansa innostaneet ihmisiä hauskanpitoon ja musiikin tulkintaan. Näistä aineksista on syntynyt useita pareittain tanssittavia rock’n’swing -tansseja, joiden suosio Suomessakin on viime vuosina kasvanut huimasti. Lajivalikoimasta löytyy monia vaihtoehtoja niin kilpailuhaluisille, kuntoilijoille kuin lavatanssien harrastajille.

LINDY HOP on yksi rock’n’swing -tanssien kantamuodoista. Se on syntynyt mustien keskuudessa New Yorkin Harlemissa. Lindy Hop on rentoa ja iloista musiikintulkintaa, jota koreografiat eivät rasita. Jo peruskuviot opettelemalla pääsee mukaan 30-luvun swingin tai 90-luvun retroswingin tunnelmaan.

BOOGIE WOOGIE henkii 50-luvun tunnelmaa. Sitä voi tanssia niin hitaasti tunnelmoiden kuin iloisesti riehaantuenkin musiikista riippuen. Musiikki on vauhdikasta tai rauhallisempaa rock’n’rollia. Tanssi syntyy miehen vapaasta viennistä ja johtaa yhteiseen musiikintulkintaan, eläytymiseen ja improvisointiin.

ROCK'N'ROLL on alunperin 50-luvun roc'n'roll-tanssi, mutta kehittynyt alkuperäisestä muodostaan urheilullisemmaksi lajiksi. Tanssittava musiikki on vauhdikasta rock-musiikkia. Tanssi perustuu ns. hyppyperusaskeleeseen, ennalta suunniteltuihin koreografioihin ja sisältää huimia akrobatikuvioita. Laji on rock’n’swing -tansseista fyysisin ja erittäin urheilullinen.

BUGG on rock’n’swing -tanssi, jonka askeleet on todella helppo oppia. Se on syntynyt naapurimaamme Ruotsin tanssilavoilla, missä sillä on vankkumaton suosio. Mies vie ilman koreografioita ja musiikiksi kelpaa lähes mikä tahansa 4/4 -tahtinen rytmimusiikki.

Valtaosa rock’n’swing -tanssien harrastajista tanssii kuntoilu- tai harrastusmielessä, mutta kaikissa lajeissa järjestetään myös kilpailuja. Kilpailla voi joka lajissa erikseen ja tarjolla on erilaisia taitoluokkia aloittelijoista kansainvälisiin huippuihin ja ikäsarjoja lapsista senioreihin.

Lisätietoa: Tommi Koivula, STUL:in Rock'n'swing-tanssivaliokunnan puheenjohtaja, p. 040-5561382, email muotoa etunimi.sukunimi@boogietour.com

Kirjoittajan avainsanat: jenkkitanssit, swingtanssit, rock'n'swing-tanssit

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu