TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lavoilla vaadittava tanssitaito (Tutti Frutti 2004-08-10 15:35)

Foksin evoluutiosta

Senior
2004-11-23 11:10

Ilmeisesti tarkoittamasi humppamusiikin tahdissa tanssittiin vielä 50-luvun loppupuolella - siis muistaakseni - Sata-Häme-VarsiSuomi seuduilla paljon 'voksia' (liekö ollut Foxtrotin sikäläinen muunnos, vrt. Foksi).

Humppaa humppana en muista - liekö se sitten samaa kuin nykynuorison inho humppaa kohtaan, tiedä häntä ;-)?

Muistan tanssitun 'humppa-foxtrot-jazz'-musiikin tahtiin myös - olisko ollut sitten jonkinlaista jazzia - 'hiihtely'-voksia V-tyylillä tasatahtisin hitain askelin, jossa perusaskel muistaakseni oli: Vj eteen vas lievästi kääntyen - Oj oikealle lievästi kääntyn - jne. Siitä sitten otettiin jonkinlaisia pistokäännöksiä. Olisko tämä samaa, mitä Averell mainitsi 'pistona'.

Saattaa olla, että vaihtoaskelhumppa syntyi useammankin 'Niemisen' (maininta Averellin) 'kehittämänä' samban askelluksesta. Olisiko se ollut sitten sitä, mitä minä muistan 'vanhana' sambana, jonka perusaskelta otettiin askel eteen painollisena (1) - askel viereen lähes painottomana ja nousten 1. jalan päkiälle (ja) - laskeutuen alas ja paino kokonaan 1. jalalle (2) - ja sitten aloittava jalka vaihtui. Siis Samban perusaskel hieman eri tyylillä (humppatyyli). Siis tämä on, mitä yritin kaivella muistin lokeroista

Mutta saatan olla täysin metsässäkin, kun muisti palailee pätkittäin :-D. Ja täytyy tunnustaa, että minulla oli vain n. kolmen vuoden kokemus 50-60-luvun taitteen 'lava'-tansseista ennenkuin sitten tanssit jäivät opiskelijatansseihin ja niissäkin hyvin vähälle ;-(.

Kirjoittajan avainsanat: foksi, humppa, jazz

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu