TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Terve kaikille! Kysymys lavajivestä (Emäntä 2003-02-04 15:27)

Terve kaikille! Kysymys lavajivestä

Rumpf
2003-02-04 20:45

Rohkenen olla hieman eri mieltä Walkerin kirjoituksesta. Olen tästä aiheesta kirjoittanut ja väitellyt ennenkin vaihtelevalla menestyksellä.

Mielestäni lava-jive on lava-jiveä, fusku fuskua jne... Lava-jive ei ole fuskua, mutta fuskukin on lava-jiveä. Sekavaa eikö.... No jos lähdetään miettimään milloin tanssitaan lava-jiveä, niin senhän sanelee musiikki. Aivan kun valssimusiikkiin tanssitaan valssia, niin myös lava-jive musiikkiin tanssitaan lava-jiveä. No voihan tietenkin esim. cha-chaat mennä vaihtoaskeleella, mutta ihan yhtä hyvin voit olla suihkussa kumpparit jalassa tai syödä karkkia paperit päällä.

Lava-jive musiikki on sellaista, että siitä ei selviä pelkästään esim. fuskulla tai jivellä vaan siinä joutuu käyttämään vaikka kumpaakin tai jotain ko. tanssien väliltä. Biisi voi olla vaikka sellainen, että A-osa tanssitaan fuskuna ja B-osa jivenä tai jos vaikka jive on siihen "liikaa" niin silloin pitää kehittää jokin askelvariaatio esim. askel-täp, askel-täp, taka-askel tms....

Hyvä esimerkki lava-jive biisistä on vaikka Eija Kantolan - Vanha swingi tai Oi Valentino. Niissä on selvät A- ja B-osat. A-osan voi tanssia foksina tai fuskuna, mutta B-osaa et selviä enää samoilla "mausteilla". B-osassa on käytettävä esim. täp-askel, täp-askel, taka-askel tyyliä ja vielä mielellään tuplabaunssilla.

Lava-jive kilpailuissa taas biisit voivat olla lähes mitä tahansa (bugg, fusku, jive jne. tai jotain niiden sekametelisoppaa.) Voi tietty olla pelkkä fusku biisikin, mutta se on jo musiikin valitsijan virhe. Lava-jive kisoissa ei todellakaan menesty pelkällä fuskulla. äänekoskella oli viikonloppuna foksi- ja fuskukisat. Vaikka fuskussa oli selvästi mukana myös lava-jivebiisejä, niin silti lähes kaikki tanssivat ne fuskuna eli fuskun perusaskel säilytettiin eikä lähdetty käyttämään lava-jiveä. Tietysti käytettiin tuplabaunssia jne...

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu