TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Krisse lavatansseissa - tänään Nelosella (Pimu 2004-09-30 0:34)

Lavasatsaa...

Pia M
2004-10-01 13:59

Se että tanssitaan lavaversiota, ei ole mielestäni mikään peruste tanssia musiikkia vastaan. Varsinkin kun musiikin mukaan tanssiminen olisi yhtä helppoa, muuttamalla vain laskutapaa.

Heh,

mie kertaalleen jutskasin JT:n kanssa aiheesta "onko sillä väliä että millä askeleella satsaa aloitetaan". Mie meinaan näin:

a) olen sitä mieltä, että periaatteessa kantsuu kuitenkin opetella tanssimaan musiikkiin, eli samoilla linjoilla (taas) Päivin kans... :-) kun musiikissa kuuluu selvästi se 1-2-3-chacha.

b) jos tarkkaillaan cha cha:n historiaa: cha cha on kehittynyt/kehitetty mambosta, joka tanssitaan "on 2" eli 2. isku on painotettu kuten ns. "kilpa-chacha:ssa". En tiiä mistä karvareuhkasta on vedetty tää lavasatsaan ykköspainotus.

c) loppuviimeks, minusta on pääasia että ihmiset tanssii. Tanssikoot sitten kuinka yli-, väli-, tai tasatahtiin, tai omaan tahtiin, tai mihin tahansa tahtiin. Jos satsaan painotuksesta tehdään järkky iso juttu, tulee touhusta formaalia ja osa ihmisistä saattaa säikähtää että tanssi on oikeesti vaikeeta.

Pointti: JOS halutaan opetella tieten jotakin tiettyä tanssia, kuten sitä miten cha cha "oikeesti" menee, lienee syytä tutustua kakkosiskun painottamiseen ja pyrkiä tanssimaan siten. Jos taas ajatellaan tanssia universaalina ilmiönä, elämää ilahduttavana asiana johon jokaisella on oikeus vaikkei korva edes erottaisi mikä iskuista on mikäkin, niin "on 2" -ajatuksella ei ole tuon taivaallista merkitystä.

Tämä kommentti siksi, että tiedän tuon cha cha:n painotuskysymyksen hajoittaneen jopa tanssiseuran hallituksen. Mikä on suunnattoman, käsittämättömän typerää eikä edistä tanssin ilosanoman saattamista kansan pariin sitten ollenkaan.

Kurttuotsaisena,

-- Pia-Ämmä

PS. Yhteenvetona: ne jotka osaa, tanssikoot niinkuin pitää. Ne jotka haluu oppia tanssimaan niinkuin pitää, saa opetella. Ja ne jotka haluu vain tanssia ilman mitään formaalia, antaa heidän mennä kuten hyvältä tuntuu!

Omissa ryhmissäni oikeastaan kaikkein eniten arvostan niitä oppilaita, jotka hukkaavat tahdin tämän tämän ja tietävät sen itse, mutta silti kerta toisensa jälkeen tulevat, yrittävän omien rahkeittensa mukaan ja kun tipahtavat niin joraavat sitten omien kuvioittensa mukaan ja pitävät hauskaa, nauttivat musiikista ja tunnelmasta. Heillä ei totisesti tiukka pipo vaivaa, ja tanssissa tiukkapipoisuus on mielestäni aina jonkinasteinen haitta :-)

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu