TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lavanostalgiaa; Ruissaari ja Markku Aro (Aarre 2004-09-21 9:49)

Lavanostalgiaa; Ruissaari ja Markku Aro

Aarre
2004-09-21 9:49

Joessa oli koski ja kosken keskellä saari. Se oli saanut nimekseen Ruissaari. Ruissaaressa oli kaunis tanssilava. Sinne mentiin joen yli viehättävää kapeaa puusiltaa pitkin.

Ruissaaren lava oli 50-60-luvuilla hyvin suosittu. Se oli sopivan polkupyörämatkan päässä monesta elinvoimaisesta maalaiskylästä. Tansseja oli kesäisin joka lauantai. Mantereen puolella oli myös baari, nimeltään Solinan Baari. Siellä kävi myös kesäsunnuntaisin paljon väkeä jäätelöllä ja limsalla. Uimassakin käytiin joessa.

60-luvun loppupuolella kaikki alkoi hiipua. Baarinpitäjä lopetti. Koski ruopattiin, vesi kulki enää yhtä uomaa pitkin. Toinen uoma oli pelkkä mutaränni. Tanssilava vielä oli, ja yritti maamiesseuran voimin jatkaa tansseja.

Muistan yhdet tanssit, jotka varmaan olivat yhdet viimeisimmistä. Vuosiluku oli ehkä tasan 1970. Tanssittajana oli jo jonkin verran kuuluisuutta saanut Markku Aro. Pienestä on Markku Arokin lähtenyt. Siellä hän lauloi kovaa ja korkealta jo hiukan ympäristöltään pusikoituneella lavalla. Paikalla oli nuoria ehkä 20 henkeä. Kukaan ei osannut tanssia Markun musiikkiin. Joku rohkea huusi: ”Soita tangoa”! Markku Aro poltti päreensä, kyllä häntäkin tietysti harmitti tämmöinen ”yleisömenestys”. Markku huusi mikkiin: ”Jaa, kylän kova kundikin on lähtenyt tansseihin!” Jotain negatiivista hän huusi myös muulle yleisölle. Tangoa ei tullut, ja me lähdimme pois. Vieläköhän Markku Aro itse muistaisi tilanteen.

Minua säälitti Markku Aron puolesta. Luulin, että hän oli lyhytaikainen tähti, joka oli aloittanut laskunsa vielä nopeammin kuin tämä tanssilava. Erehdyin. Markusta tulikin kestotähti, mutta lava kuoli pois.

Kävin kesälomalla katsomassa paikalla. Lavan perustolppien ringin löysin vielä horsmikosta. Lentokentän kiitorata oli parin sadan metrin päässä, ja laajennussuunitelmia kuulemma oli vielä lähemmäksi. Joki oli kaivettu kokonaan toiseen paikkaan syöttämään vettä tekojärven kautta kaupungin voimalaitokseen. Mutta ”saarella” oli myös uutta elämää. Kylätoimikunta oli rakentamassa sinne jotain hirsimökkiä toimintatilakseen.

Tällainen lava on oikeasti ollut, tunnistiko kukaan?

Kirjoittajan avainsanat: Markku Aro, lavanostalgia

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu