TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssiiko tanssija sanojen mukaan? (Soittelija 2004-09-07 22:50)

Tanssiiko tanssija sanojen mukaan?

Tapani
2004-09-08 1:59

1. Onko tärkeää, että tanssikappaleissa on laulua? Onko se tärkeää tanssittavuuden kannalta?

Minusta laulu on tanssijalle yksi instrumentti muiden joukossa. Se ei ole tanssittavuuden kannalta välttämätön. Pitää kuitenkin varmasti paikkaansa, että monet tanssivat laulun tahtiin. Katsos, pitemmän päälle on tylsää tanssia tasan tarkkaan rytmin mukaan. Samaan tapaan muusikosta on varmaan tylsää soittaa jatkuvasti sotilaallisen tarkasti ja te haluatte päästä soittamaan niitä jazz-sooloja. Tanssijakin haluaa vähän varioida tanssiaan, mutta koska kyse on tanssista niin varioimisen idean tulisi tulla musiikista. Koska laulu silloin kun sitä on on hyvin ilmeinen osa-alue amatöörillekin siitä on helppo ammentaa uusia virikkeitä tanssiinsa.

2. Jos on instrumentaalikappaleita, pitääkö niitten soittaa melodiaa aivan prikulleen kuten on sävelletty vai voiko ottaa vapauksia?

Riippuu miten sen tekee. Joskus varioinnit ovat onnistuneita, joskus eivät. Yleisestiottaen olisi minusta hyvä pysyttäytyä tyylinmuutoksissa - eli jos soitat eri lailla, soita koko ajan samalla tavalla eri lailla. Satunnaisesti ja ennalta-arvaamattomasti vaihtelevaan musiikkiin on vaikea tanssia eikä se ole yleensä hauskaakaan. Koko biisiä ei tarvitse soittaa samalla tavalla. Usein on vain hauskaa jos välillä tulee kohtia jotka on soitettu eri tyylillä. Variaatioiden pitää vain olla sen verran pitkiä tai sen verran ennalta-arvattavasti toistuvia että tanssija-pololla on mahdollisuuksia päästä niistä jyvälle ja käyttää niitä tanssissaan.

Entä "jatsimaiset" soolot, joista melodiaa tuskin tuntee?

En tykkää ollenkaan. Muusikolla ja kuuntelijalla voi olla hauskaa, mutta noiden tanssiminen on pohjattoman tylsää. Jotta musiikkiin voisi kunnolla tanssia siinä on oltava jokseenkin ennalta-arvattava rakenne. En tarkoita tällä sitä, että biisi pitäisi tuntea etukäteen vaan ihan biisin sisäistä toistoa ja tapana olevia säännönmukaisuuksia. Tämä johtuu siitä, että ihmisen reaktionopeus on rajallinen eikä satunnaiseen musiikkiin voi siten tanssia. Jos tulee jazz-sooloja tanssijalle jää tanssia tukemaan vain rytmi, ja silloin on ihan sama vaikka siellä lavalla paukuttaisi vain rumpu tahtia. Tylsää!

Hyvä tanssimusiikki on eri asia kuin musiikki, joka kuulostaa hyvältä. Ihanteellisesti tanssimusiikki on toki molempia, mutta olennaisinta on, että musiikista löytyy piirteitä joita voi käyttää hyväksi tanssissaan. Kun rupesin tanssimaan aloin arvostaa montaa sellaista kappaletta jotka eivät aikaisemmin kiinnostaneet pätkääkään.

Entä "synkoopit" eli sävelet eivät satu iskujen kohdalle?

Kaipa tämänkin voi tehdä hyvin tai huonosti - pitäisi kuulla esimerkki. Perstuntumalta sanoisin, että tuo on hyvä juttu hyvin tehtynä. Se antaa lisää työkaluja tanssijalle varioida tanssiaan kun voi irrottautua rytmistä ja noudattaakin sävelkulkuja.

Eli riittääkö se, että rytmiryhmä on kohdallaan vai pitääkö melodian tukea?

Pelkällä rytmillä voi aivan mainiosti tanssia. Se on vain todella tylsää.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu