TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lista: Jivejalat HUOMIO!!! (1 vastaus) (Feedback 2004-08-15 23:21)

Jiven rytmi

Matti Jokinen
2004-08-18 13:13

Nyt puhutaan lava- ei kilpajivestä, lavoilla kun ollaan.

Niin puhutaan. Jiven alkuperäinen, kansainvälisestikin tunnettu muoto on yksi suomalaisista lavatansseista.

Eikö (chassé/triple-)askeleet pitäisi rytmittää musiikin mukaan? Jos musiikki on kolmimuunteista, niin silloin mennään kolmimuunteisesti ja jos suoraa, niin silloin tikutetaan suoraa, välittämättä siitä, millaisen rytmityksen on esim. kurssilla oppinut!

Jos tämän voi tulkita niin, että toivotetaan tervetulleeksi monipuolinen tanssittava musiikki, sekä suora että suffle, niin olen samaa mieltä.

Mieluummin kyllä vaihtaisin koko tanssilajin kuin muuttaisin askelten ajoitusta saman tanssilajin puitteissa. Yleensä siinä tanssin normaalissa rytmityksessä on jokin idea, joka tuppaa vesittymään, jos rytmitystä pitää muuttaa. Siinä vaiheessa kun tanssija alkaa havaita suoran ja kolmimuunteisen musiikin eron, hänellä tavallisesti on yksi tai useampi askelikko molempiin.

Nelimuunteista musiikkia en ole kyllä varmaankaan koskaan kuullut, tai en ole ainakaan koskaan kuulemaani musiikkia sellaiseksi tunnistanut.

Perinteistä nelimuunteista jiveähän tanssitaan mieluimmin suoraan musiikkiin. Jostain on levinnyt käsitys, että tanssiaskelten pitäisi aina osua jonkin musiikissa kuuluvan kolahduksen kohdalle. Niinhän asia ei aina ole (kolmimuunteisissakaan swing-tansseissa). Niinpä nelimuunteinen askelikkokaan ei edellytä nelimuunteista musiikkia.

Kirjoittajan avainsanat: jive

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu