TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Liikennesääntöjen noudattaminen tanssilattialla huonontunut (Ami 2004-07-24 17:22)

Tanssisalin ilmanvaihto - esimerkkinä Kolmilammi

Johannes
2004-07-27 13:21

Aah, insinööri en ole, mutta LVI-tekniikkaa sivusta seuranneena laskeskelin tanssisalin ilmanvaihdon mitoitustarpeeksi seuraavaa:

Suomen Rakentamismääräyskokoelman luvusta D2 Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto (2003) ei löydy erikseen mitoitusperustetta tanssisalien ilmanvaihtoa varten. On siis sovellettava. Normeja löytyy mm. (tanssi-)ravintoloiden ja liikuntatilojen ilmanvaihdosta. Ravintolassa, jossa ei sallita tupakointia, on ulkoilmaa tilaan saatava 10 dm3/s/hlö(m2), eli sekunnissa on tilaan tultava jokaista henkilöä tai neliömetriä kohti 10 dm3 puhdasta ilmaa. Kuntosalissa vastaava normi on 6 dm3/s/m2.

Kolmilammilla neliöitä on noin 400 m2, tilan keskimääräinen korkeus lienee noin 3,5-4 m, eli kuutioita tilassa on noin 1.500 m3. Sovelletaanpa nyt sitten sitä 10 desikuution vaatimusta... Oletetaan tanssijoita olevan 500 henkilöä, jolloin sekunnissa on vaihduttava 5.000 dm3 ilmaa = 5 m3. Jaetaan tällä Kolmilammin salin tilavuus = 1.500 m3 / 5 m3 = 300 (sekuntia) = viisi minuuttia. Eli joka viides minuutti on koko salin ilma vaihduttava uuteen (raikkaaseen) ulkoilmaan. Melkoista poistopuhaltimien määrää tämä ilmamäärä katolle vaatisi, varsinkin kun vedottomuuden takia ilmavirran nopeus ei saisi ylittää 0,20 metriä sekunnissa.

Monessa tanssipaikassa (Kajaste, Särkkä, Käenkoski) ilmanvaihdon on kuviteltu hoituvan ikkunoita avaamalla. Totuus on se, että esimerkiksi Kajasteen ilma on tuulettomina iltoina ollut täysin hapetonta, vaikka sivuikkunat ovat kaikki puoliksi avoinna. Katon pieni poistopuhallin (kuten myös Kolmilammilla) ei kerta kaikkiaan riitä poistamaan ilmaa.

Yksi asia on vielä se, onko ulkoilma viileän raikasta – useimmiten ulkoilman lämpötila on kesäaikana reilusti yli 20 C-astetta, joka äkkiä sisätilassa lämpiää. Tuloilmaa olisi siis erikseen käsiteltävä = jäähdytettävä ja tarvittaessa kostutettava. Tällöin ei enää puhuta ilmanvaihdosta vaan ilmastoinnista, jota kalliina järjestelmänä ei ymmärrettävästi vain osavuotisesti toimiviin rakennuksiin asenneta. Yleensä ilmastointia tavallinen kuluttaja tapaakin vain pankkisaleissa ja tavarataloissa – ilmankos rahan ja ruoan hinta joskus kalliilta tuntuukin.

Kirjoittajan avainsanat: ilmanvaihto, ilmastointi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu