TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
BALLROOMDANCERS (HNN 2004-06-24 16:55)

Ballroomdancers

Päivi
2004-06-25 16:32

"Lavatanssinkin perustekniikkaa tulisi opetella ja kehittää kilpatanssitekniikan suuntaan"

Ehkä vähän harkitsematon sananvalinta HNN:ltä?...

"koska siinä askeleet ja liikkeet ovat luonnollisia, liikkumisen kannalta tarkoituksenmukaisia ja hyvin musiikin rytmiin ja vaihteluihin sovitettavissa.

Khm, sen verran olen kilpatanssimaailmaankin tutustunut, että toisenkinlaisia käsityksiä liikkeiden ja asentojen luonnomukaisuudesta (ja niiden terveellisyydestä keholle) on syntynyt... :) (Nyt en puhu omista vaivoistani, vaan korkeammalla tasolla kisaavien.)

Mutta kyllä. Kilpatanssin tekniikat on tarkaan tutkittu ja viipaloitu, joten tekniikkaongelmiin, jos kiinnostusta riittää, löytyy varmasti apu. Kunhan ottaa opikseen nimenomaan sen _teknisen_ puolen, ei sitä ulospäin näkyvää "kuorrutusta"!

Tanssiasento- ja ryhtiongelmiin kilpatanssin periaatteista saa myöskin apua. Kunhan taas perehtyy siihen asian perustaan, eli miten lihaksistossa rakentuu se hyvä ryhti, eikä poimi asentoonsa vain sitä yliapuvaa törötystä vailla hajuakaan vartalon oikeasta hallinnasta. (Kilpatanssiasento ylikorostettuine vartalon- ja päänasentoineen, yliuljaine ryhtineen ja törröttävine käsineen ei sovi tanssilavalle, mutta kaunis ryhti kylläkin.)

Kunnon kivijalasta talonkin rakennus alkaa. Ei auta, vaikka olisi kuinka hienoa marmoria ja peiliä talo, jos ensimmäisen rankkasateen jälkeen paikalla on vain läjä kiveä ja sirpaleita.

Tässä kun mietin kilpa- ja lavatanssilajeja, niin oikeastaan ainoa kilpatanssilaji, josta en ottaisi paljoakaan aineksia lavatanssiin on tango. Kilpa- ja lavatango on niin erihenkisiä. Muiden kilpatanssilajien (niiltä osin kuin niitä lavoilla tanssitaan) tekniikat toimii mielestäni yhtenä ihan hyvänä ohjenuorana kehittää omaa tanssiaan toimivampaan ja nautinnollisempaan suuntaan.

(Silti olen sitä mieltä, että jos henkilöllä on tavoitteena opetella tanssia lavakäyttöä varten, kannattaa aloittaa lavatanssikurssilta, jotta saa tarvittavan tapatietouden ja oppii sen tärkeimmän lavatanssin eli foksin.)

Kirjoittajan avainsanat: kilpatanssi, tango, hidas valssi, valssi, cha-cha, samba, askel, askeltekniikka, askeleet, tanssikurssit, tanssiopetus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu