TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
BALLROOMDANCERS (HNN 2004-06-24 16:55)

BALLROOMDANCERS

Rumbatar
2004-06-24 23:27

Lavatanssinkin perustekniikkaa tulisi opetella ja kehittää kilpatanssitekniikan suuntaan, koska siinä askeleet ja liikkeet ovat luonnollisia, liikkumisen kannalta tarkoituksenmukaisia ja hyvin musiikin rytmiin ja vaihteluihin sovitettavissa.

Noooo, toisaalta kyllä ymmärrän HNN:n näkökulman perustekniikan kehittämisestä nimenomaan sen takia, että se olisi optimaalista. MUTTA! Ihokarvani nousevat pystyyn aina, kun aletaan puhumaan lavatanssin tekniikoista ja ns. puhdasoppisuudesta sen kuvioihin ja vientiin nähden! Mikä meitä (suomalaisia?) vaivaa, kun kaikki (lavatanssikin) pitää olla sääntöjen mukaista ja alistettu johonkin tiettyyn kaavaan tai arvosteluasteikkoon. Onko muualla maailmassa ns. lavatanssikilpailuja, joissa ratkotaan parien paremmuutta lajissa, joka on tarkoitettu ymmärtääkseni vain ihmisten iloksi ja viihdykkeeksi? Hieman verrattavissa oleva asia on suomalainen karaokekilpailu. Alunperin huviksi ja keskivertolaulajalle tarkoitettu illanviettotapa on Suomessa väännetty vakavaksi kilpailuksi, niin ettei enää muualla kuin lähiökapakan estradilla,kuuden kaljan jälkeen uskalla mennä laulamaan, koska siellä ei laiteta esiintyjiä paremmuusjärjestykseen. Korostamalla "puhdasoppista suoritusta" viedään helposti ilo tanssista ja karkoitetaan lavoilta kauas ne kuuluisat "käsilaukkunaiset" ja "sosiaalifoksaajat".

Toki on niin, että lajissa kuin lajissa "parhaimmisto" luopuu tavallisuudesta samalla unohtaen lähtökohdat. Mini-golf-ammattilaisellakin on pussillinen erilaisia palloja erilaisille radoille... Mielestäni on kuitenkin niin, että missään vaiheessa ei saisi unohtaa lajin alkuperäistä viehätystä ja tehdä siitä suoritusta. Ei ainakaan katsella nenän vartta pitkin niitä, jotka vielä saavat tanssista riemun siitä liikunnan ja musiikin yhteensovituksesta, mitä tanssi tarjoaa ennenkuin siihen mukaan astuu arvostelu ja erilaiset koulukunnat. Arvelen, ettet HNN tarkoittanutkaan, ettei tavallinen tanssija saisi tanssia, kuten sielu vie? Kuitenkin sopii olla varovainen, ettei missään vaiheessa keneltäkään lavatanssijalta lähde vaatimaan tietynlaista, sääntöjen mukaista askellusta.

Kirjoittajan avainsanat: Puhdasoppisuus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu