TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Metsälinnan juomamukitelineestä ja muustakin (Tervaleppä 2004-06-14 18:20)

kertakäyttömuki vs. kestomuki

Pirre
2004-06-15 11:16

Ekologisien haittojen ero on tässä tapauksessa päivän selvä asia, vaikka en tähän hätään löytänytkään vertailua, kuinka monta sataakertainen.

Sekä kestomuovimukin, että kertakäyttömukin valmistukseen kuluu raaka-aineita(öljyä), vettä ja energiaa. Materiaalin painon perusteella karkeasti arvioituna yhteen kestomukiin saattaa kulua kaksin/kolminkertainen määrä, muttei varmaankaan enempää. Kestomuovimukia voidaan käyttää satoja kertoja ennen käytöstä poistamista, kun taas kertakäyttöisen osalta kuluu joka kerta valmistukseen kuluvat materiaali, energia ja vesi.

Eli pelkästään yhtä tansseissa juotua vesilasillista kohden muovin valmistukseen käytetyn raaka-aineen (öljyn) määrä on helposti satakertainen kertakäyttökulttuurissa verrattuna kestotuotteiden käyttöön.

Lisäksi tietenkin tulee vielä jäteongelma, mikä aiheutuu kertakäyttöisistä tuotteista. Ja myös tuotteita kuljetettaessa ja pakattaessa kuluu luonnonvaroja.

Näiden seikkojen rinnalla kestomukin tiskaus ja teipinpala mukin kyljessä ovat pikku juttuja. Tietysti kertakäyttömukit mukiparkin kanssa ovat myös aina parempi kuin jokaisen lasilisen ottaminen omaan mukiinsa, mutta tämäkään ei millään päihitä kestomukia, vaikka joisit sata lasillista vettä tanssi-illan aikana samasta kertakäyttömukista.

Materiaalitehokkuuslaskelmat ovat tietysti kimurantteja juttuja, joten toivottavasti kukaan ei hirtä minua näistä pikaisista päätelmistä.

Kirjoittajan avainsanat: mukit, ekologisuus, kertakäyttö

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu