TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
ARG.TANGO (Mieluummin tanssimaan kuin lenkille 2004-06-07 10:30)

Argentiinalaisesta tangosta

Pete P.
2004-06-08 15:13

Olipas tuhti paketti tietoa.

Minua kiinnostaisi kovasti tietää miten nämä perinteisen argentiinalaisen tangon tanssijat (siis argentiinalaiset tanssijat) suhtautuvat herraan nimeltä Astor Piazzolla?

Argentiinalainen säveltäjä Astor Piazzollahan oli lyhyesti sanottuna nero, joka on tangohistorian yksi suurimmista nimistä ja aivan takuuvarmasti argentiinalaisen tangon nykyisen nousun yksi merkittävin sytyttäjä. Maailmalla on tuhansia ja taas tuhansia soittajia ja kokoonpanoja, jotka soittavat Piazzollaa. Suomeenkin on kymmenessä vuodessa tullut useita kokoonpanoja, jotka ovat syntyneet nimenomaan kiinnostuksesta ja ihailusta Piazzollan kehittämään tango nuevoon. Itsellänikin on tullut soitettua muutamia Piazzollan kuuluisimpia tangoja ja luulenpa, että palstalaisistakin aika moni on kuullut mm. Libertangon tai esim. Adios Noninon, vaikka ei suoraan nimeltä kappaletta tuntisikaan.

Piazzollan musiikkiahan soitetaan pääasiassa bandoneonilla, joka on argentiinalainen versio suomalaisille tutusta harmonikasta. Bandoneonissa ei vain ole erillista bassopuolta, "humppabassoa", joka on perinteisessä suomalaisessa harmonikassa, vaan bandoneonissa molemmat kädet soittavat tasavaroisesti teemoja ja erilaisia sävelkulkuja. Se on tavallaan aika lähellä modernia melodiabassoharmonikkaa, jota nykyisin soitetaan jo melko paljon myös suomessa ja jolla soitetaan ns. klassista musiikkia musiikkioppilaitoksissa, esim. Sibelius-Akatemiassa.

Minä en argentiinalaisen tangon tanssimisesta tiedä mitään, mutta jotenkin vain tuntuu oudolta, että Piazzollasta ei yleensä mainita mitään, kun puhutaan argentiinalaisen tangon tanssimisesta. Onko Piazzollan tangoja vaikeampi tai jopa mahdotonta tanssia vai johtuuko vaikeneminen siitä, että Piazzollahan joutui aikoinaan kovasti napit vastakkain kotimaassaan uudistaessaan argentiinalaista tangoa, jolloin syntyi tavallaan kokonaan uusi tangotyyli, Tango Nuevo?

Törmäsitkö Raili sinä Piazzollan tangoihin käydessäsi Buenos Airesin tanssipaikoilla?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu