TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
ARG.TANGO (Mieluummin tanssimaan kuin lenkille 2004-06-07 10:30)

ARG.TANGO...mies vie, nainen koristelee

Marcos
2004-06-07 14:11

Palstalla olisi varmaan parempiakin argentinalaisen tangon tietäjiä (oma tanssimiseni jäi aikoiaan kai puoleentoista vuoteen), mutta laitan tähän jotain.

Averell:"Argentiinalainen tango on enemmänkin mielentila kuin tanssi. Suomalaisella ja argentiinalaisiella tangolla ei ole kovinkaan paljon yhteistä."

Aivan, tyystin erilaisilta vaikuttavat. Mutta sukujuuret ovat yhteiset. Olen tutustunut modernimpann argentinoon (jota pääosin tanssitaan, Suomessa kuten muuallakin) sekä vanhempaan tyyliin ("Rio de La Plata", tyylejä on varmaan ollut monia myös 30-40 luvuilla), jota Suomessa opettaa Oscar Prada ja Raili Laine, Oscarin oppilas. Oscarin tyylissä oli jo paljon suomalaiselle tanssijalle tuttua, esim. melko yleisesti käytetty HHNN rytmitys ja lähikontaktissa (ylävartalokontaktissa) tapahtuva tanssiminen (jota tanssitapaa ilmeisesti myös "modernin tangon" tanssijat ovat enenevässä määrin alkaneet suosia).

Tutustuttuani sittemmin mannetangoon (vanhaan suomalaiseen tangoon), jota esim. Juhani Tahvanainen opettaa, havaitsin, että tuo tanssi taas oli selkeästi läheistä sukua Oscarin perinteiselle argentinolle. Sukujuuret ovat yhteiset, moderni argentino on kehittynyt omaan suuntaansa (olisiko siinä mukana paljon pohjoisamerikkalaista vaikutetta, kenties jotain swingtansseista tai baletista tai jostain, en ole ehtinyt selvittelemään, voidaanko kenties jopa asettaa kysymysmerkki sen perään, että kyseessä on "argentiinalainen tango", no, en tiedä). Toisaalta suomalainen tango on kehittynyt pitkälti fokstrot-tyyppiseksi (olisiko herra Åke Blomquistilla oma osuutensa asiassa), varmaankin myös kansainvälinen tango (kilpatango) on vaikuttanut. No, nykyisin vanhaakin tangoa opetetaan ja eri tangotyylit saavat vaikutteita toisistaan, tango on todella monityylinen, upea tanssi.

Vastakkainasettelussa suomalainen/argentino voisi kai yleistäen sanoa, että ensinmainutussa tanssin roolit ovat mies ja heila, jäkimmäisessä mies ja huora (tai mies ja lyhyt seura), siis jos tanssien historiallisia alkujuuria ja rooliasetelmia pengotaan. Nykyisin argentino tietenkin on myös Buenos Airesissa viaton seuratanssi.

Argentiinalaisessa (kuten periaatteessa muissakaan tangoissa) ei ole tiettyä kiinteää askelluksen perusrytmitystä. HHNN on tavallista, tavallista ovat hyös kävely HHHH...(uskokaa pois, kävelty tango voi olla hyvin kiehtovaa, pehmeää ja kaunistakin). Nopeat ja hitaat askeleet vuorottelevat miehen musiikintulkinna mukaan. Tauot ovat sallittuja ja toivottavia. Mitään kiirettä ei ole, uusia iskuja tulee aina, joille voi ottaa askeleen, toisaalta argentino voi olla myös ajoittain hyvin sähäkkää ja nopealiikkeistä. Tuo 8 askeleen aloitustapa (miehen 1. askel taakse oikealla) on jotain, josta pitäisi mahdollisimman pian pyrkiä eroon, se helposti lukitsee tanssin kehitttymistä. Kokeneet konkarit eivät muutenkaan pidä ajatuksesta, että lähdetään liikkeelle suuntaan, johon ei nähdä (tällaista olen lukenut), eli eivät käytä mainittua "perusaloitusta".

Oma pari on suuri apu harjoittelussa. Kyllä paria pitäisi silti mielestäni ainakin välillä vaihtaa, muuten uriudutaan omiin virheisiin. Tanssin tulisi perustua vientiin/seuraamiseen, ei ulkoa opittuihin kuvioiden välisiin järjestyksiin ym, myös argentiinalaisessa tangossa.

Argentino on hieno tanssi, toisaalta sangen vaativa, edellyttää paljon harjoittelua. En suosittelisi ketään aloittamaan tanssiuraansa argentinolla. Kokeneelle lavatanssijalle sisäänpääsy on helpompaa. Oman tasapainon ylläpito, liikemäärän hallinta, pehmeä liikkuminen, vieminen/seuraaminen ovat tuttuja elementtejä, argentino vaatii tuota osaamista, muuten ei lopputulos ole kovin nautittavaa tanssijoille kuin ei katselijoillekaan.

Lopuksi, niin argentinossa kuin kaikessa tanssissa: askeleet ovat kuitenkin vain instrumentti, tärkeintä on tunne!

Kirjoittajan avainsanat: Argentiinalainen tango

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu