TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jack in the box (Humppis 2004-06-01 10:33)

Jack in the box

Julia
2004-06-01 17:35

Ei pitäisi panna lusikkaansa joka soppaan… Mielipiteiden vapaus olkoon palstalla, mutta edelleen kirjoituksista, varsinkin uusi, kenties nuori, kokematon, tanssista kiinnostunut ja tanssimaan pyrkivä saa ehkä ihan vääriä käsityksiä.

Ensiksi tulisi muistaa, että kirjoittajia on vain pieni osa palstaa lukevista ja hyvin pieni osa tansseissa kävijöistä. Kautta aikojen tanssit ovat sujuneet milloin paremmin milloin heikommin niillä taidoilla, mitkä itse kullakin on. Tanssimalla ja vain tanssimalla taito on lisääntynyt. Ei ikä ole ollut este tai rajoite. Jos nyt pieni hidaste, niin ketä se on haitannut.

Minulle on tullut palstan kirjoituksista käsitys, että hyvä tanssija osaa erityyppiset swing-tanssit ja muita kädenalitansseja, jotka ovat erityisen suosiossa etelän lavoilla. Sen sijaan hyvä taito perinteisissä (vakio-)tanssilajeissa ei ole tärkeää. Ja harvoin näkeekin kauniisti tanssittua valssia tms. ja niiden tanssijat ehkä ovat jo käyneetkin kurinalaisen koulunsa ja myös pitävät tavallisista tanssilajeista ja osaavat myös liikkua parketeilla ottaen huomioon olosuhteet. Tärkeintä kuitenkin tanssimisessa on se miltä tuntuu, mutta ei voi välttyä myös siltä, miltä tanssi näyttää.

Kauan, ehkä liiankin kauan, tanssimaailmaa seuranneena, tuntuu, että tanssin luonnollisuutta ja iloa on alkanut vähentää erilaiset käyttäytymistavat tanssipaikoilla. Tässäkin on alueellista eroa. Etelän alueella on kirjoittamattomia sääntöjä. Muualla Suomessa vanhempi kulttuuri ja tavat ovat lähes ennallaan. Toimitaan kai maalaisjärkeä käyttäen. Osa tansseissa kävijöistä on sopeutunut nykyiseen käytäntöön. Osa ei ja se osa on enimmäkseen sukupuolesta johtuvaa.

Viimeisen vuoden aikana olen tutustunut joihinkin etelän tanssipaikkoihin ja mitä-missä-milloin-miksi-luonteena tehnyt havaintoja, jotka toistuvat. Tanssihalukkaita naisia on enemmän kuin miehiä. Siitä seuraa, ettei usea nainen saa tanssia koko iltana. Nuorempi nainen on etuoikeutetussa asemassa vanhempaan nähden ellei viimeksi mainittu ole taidoillaan tullut tunnetuksi. Jos tanssimaan pääsyn vaikeudet jatkuvat illasta toiseen, osa jää tulematta tanssipaikoille. Käykö niin, että pian tavallinen tanssipaikka onkin vain nuorille. Ei sekään ole hyvä, koska oikean tanssipaikan kävijät koostuvat kaikista ikäryhmistä ja kaikenlaisista tanssijoista. Erilaisuushan on rikkaus.

Pelkoni tanssipaikkojen ikäjakauman pienentymisestä ei kuitenkaan näytä vuoden aikana toteutuneen. Kiitos naisen perimmäisen sitkeyden ja uskon. Jotain kuitenkin toivoisin tanssipaikoilla tapahtuvan kaikkien tyytyväisyyden lisäämiseksi. Mitä se on, en osaa ehdottaa mitään uutta. Onhan tuotu esille esimerkiksi vieraan hakemista kerran illassa. Vuorohaku silloin tällöin antaisi uusille tanssinaisille jotain mahdollisuutta tanssimaan pääsyyn. Mielipidekysely tanssiin liittyvistä asioista tehtiin palstalla ja vastaajat eivät välttämättä olleet niitä, jotka tanssiinpääsyä odottelevat. Naistenhakua vastaan oltiin, jos en väärin muista.

Teille miehille sanoisin: Olette etuoikeutetussa asemassa – tässäkin lajissa. Käyttäkää oikeuttanne ymmärtäen. Mitä elämä olisikaan ilman naisia !

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu