TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
PÄÄNSÄRKYÄ - 4/4 -osa rytmitykset (Mieluummin tanssimaan kuin lenkille 2004-05-25 16:25)

Yksinäiset ja nopeat!

Pete P.
2004-05-27 16:04

Tuosta yksittäisestä nopeasta voi seurata mitä vaan. Minulla ainakin kestää jonkin aikaa ennen kuin seuraavan hitaan askeleen vuoro tulee. Minkälaisia ideoita ihmisillä on, mitä voisi tehdä tuon yhden nopean askeleen jälkeen ennen seuraavaa hidasta askelta?

Jos tanssitaan tuolla HHNHHN-askelsarjalla, niin sen yksittäisen nopean jälkeen ei seuraa odottelua, vaan sen perään tulee heti hidas askel, joka tulee ns. takapotkulle (=Päivin mainitsema välitahti), kuten seuraavakin hidas. Jos sen nopean jälkeen jää odottelemaan hetkeksikään, ei askelsarja ole enää HHNHHN, vaan jotain muuta.

On ollut kyllä mielenkiintoista seurata tätä keskustelua 4/4-tahtilajin erilaisista askelvariaatioista. Minä ihmettelin nuorena soittajapoikana (ikää vähän yli 10v.) ja ensimmäistä kertaa tansseissa olevana sitä, miksi kaikki tanssivat tangossa ja foxeissa askelsarjan puoleentoista tahtiin, eikä yhteen tai kahteen tahtiin. Isä käski minua aluksi vain seuraamaan jaloistansa miten vaihtoaskeleet tanssitaan ja aluksi luulin, ettei se nyt oikein näytä isällä tuo tanssi sujuvan, kun ei edes täysiin tahteihin osaa tanssia. Sitten huomasin, että niinpä ne näyttää muutkin tanssivan ja ajattelin vain, että onpa omituista, mutta olkoon. Jälkeenpäin olen ajatellut sen niin, että se tuo lisää elävyyttä tanssiin, ettei jokaisella tahdin iskulla ole omaa vakioaskelta, vaan askel vaihtuu joka toisessa tahdissa eri paikkaan. Monissa askelsarjaehdotuksissa tähän aiheeseen liittyen, ovat kirjoittajat selvästi hakeneet tasatahtisuutta askelsarjaan. Askelsarja kestää siis monien ehdotuksissa tasan yksi tai kaksi tahtia. Tanssilliset erot noissa eri vaihtoehdoissa ovat minusta aika mitättömät, suurempi ero tulee silloin, jos nopeita otetaan pariton määrä, koska silloin nopeita seuraavat hitaat otetaan takapotkulle, joka on jo monille vaikeammin hahmotettavissa.

Nykyään minä ainakin pidän tuota vaihtoaskelsarjaa (HHNN) sellaisena perusrunkona, johon sitten musiikin mukaan otan välillä joko useita nopeita peräkkäin (esim. nopeassa pyörinnässä), tai fraasien lopuissa hidastuksia ja pysähdyksiä, musiikin mukaan.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu