TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssimusiikki (Päivi 2004-04-21 16:18)

Fusku/jive ja musiikki

Pete P.
2004-04-27 13:12

Hmm, onkohan tämä tavoitteeni yrittää löytää villakoiran ydin siitä, mikä tekee fuskumusiikista fuskumusiikkia ja jivemusiikista jivemusiikkia (sellaisella kielellä, että muusikko sen ymmärtää) liiallista yleistystä tai liiallisesti yksityiskohtia painottavaa?...

Ehkä vähän molempia? Minun on helppo tässä sanoa, koska itse tässä selittäessäni sorrun siihen koko ajan :)

Kolmimuunteisuus/tasajakoisuus on yksi selvimmistä syistä siihen, miksi joku biisi on svengaava jive ja joku toinen tempoltaan yhtä nopea kappale ei ole. Syitä on toki muitakin (mm. basson kulku, kuten Lassekin kirjoitti).

Halusin rajusti yksinkertaistaa ja erottaa fuskun (foksia ei olisi pitänyt siihen ehkä sotkea, koska se on ERITTÄIN tulkinnanvarainen asia) ja jiven/boogien. Helppotajuisin ja yksinkertaisin (samalla myös vaarallisin :)) tapa selittää asia, on erottaa ne kolmimuunteisina ja tasajakoisina. Se ei tietystikään ole koko totuus, mutta mielestäni TANSSIJALLE aika pitkälti on.

Suurin osa tanssijoista kyllä erottaa, milloin kappale on kolmimuunteinen jive/boogie. Silloin kappaleen rytmissä on svengiä ja tiettyä "imua" ja musiikki oikein kutsuu tanssimaan triplestepejä. Tuo kolmimuunteinen svengi on helppo "pilata" liian nopealla tempolla tai muuten soiton suoralla fraseerauksella. Tällöin tanssi muuttuu tanssijan näkökulmasta suoraksi, vaikka se periaatteessa olisi kolmimuunteista. Monet perinteiset foksit edustavat juuri tätä lajia. Päivi varmasti puhuu juuri tästä svengittömyydestä seuraavassa:

Alunperin hyvätkin jivebiisit soitetaan monesti fuskahtavasti (tai jotenkin muuten "epäjivesti"). Mutta mistä tuo fuskahtava fiilis oikeasti johtuu, sitä en osaa tarkasti sanoa. Ja miten kertoa vielä tämä kaikki muusikoille!

Tasajakoisuuden huomaa yleensä siitä, että musiikki ei samalla tavalla svengaa, siinä ei ole samaa "imua". Se on (vaarallisesti) yksinkertaistettuna helpoin tapa kansantajuisesti erottaa kolmimuunteinen ja tasajakoinen musiikki, tanssijan kannalta.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu