TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssimusiikin tempoja (E.Tuomas 2004-04-21 14:47)

Tanssimusiikki

Trickster
2004-04-27 2:11

Kuuntelin ajatuksella myös tuon Finlandersin levyn "Vähän enemmän". Jostakin aiemmasta levystä poiketen tällä levyllä ei ole mainintaa siitä, mitä lajia kappaleet ovat. Mielestäni kappaleet ovatkin todella "vähän enemmän" juuri sen takia, että ne voi mennä ja käytännössä tuleekin mentyä kaikenlaisena tulkintasotkuna, josta on ainakin omalta osaltani vaikea enää sanoa, mikä tanssilaji on kyseessä.

Musiikissa aistii niin monia rytmejä, että on käytännössä vaikea sanoa, kuunteleeko sitä kokonuotteja, puolikkaita vai kahdeksasosia näissä kappaleissa, ja rakenteleeko rytmikuviota mielessään itse soitettujen iskujen päälle. Saman kappaleen aikana tulee mieleen jatkuvasti muuttaa askellustaan.

Omasta fiiliksestä, parin liikkumisesta ja ruuhkasta riippuen voi nämä biisit tanssia melkein miten vaan. Miellyttävän kuuloista ja tulkintaan innostavaa, suorastaan pakottavaa, musiikkiahan tuo on, mutta onko se sellaista tanssimusiikkia, minkä voisi kategorisoida kappelekohtaisesti johonkin selvään yleisesti tanssittuun tanssilajiin? Pitäisikö musiikin olla "luonteenomaisempaa", selvää jotakin?

Humppaa, tavallista tai hidasta valssia, tangoa, jenkkaa, polkkaa, masurkkaa, rumbaa, cha cha´ta, sambaa, buggia, lindy hoppia, boogie woogieta on levyltä mielestäni turha etsiä. Onko meillä tässä uusi sellainen tanssilaji kyseessä, jota ei missään varsinaisesti opeteta tanssimaan? Hybridinykylavatanssi voisi nimenä parhaiten kuvata soitettujen kappaleiden epäortodoksista luonnetta?

Ovatko ihmiset jo niin kyllästyneitä tanssimaan perinteisiä lavatansseja, että tämä musiikki innostaa enemmän? Hauskaahan Finlandersien tansseissa perinteisesti on ja käytännön lavatilanteissa tulee ainakin ne hitaat valssit selvästi valsseina soitettuina, muiden tanssilajien lisäksi.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu