TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssilajit ja musiikki (Päivi 2004-04-20 14:21)

Tanssimusiikki

Pete P.
2004-04-26 18:10

Anteeksi nyt että taas takerrun näihin musiikin teoria-asioihin. Mitä se kolmimuunteisuus on? Onko sillä sen joku aika sitten kyselemäni triolin kanssa jotain tekemistä. Onko se tasajakoisuuden vastakohta? Mitä se 3/4 + 1/4-osajaottelu sitten on?

Hyviä kysymyksiä. Kolmimuunteisuus on, siinä mielessä mitä tanssijan tarvitsee siitä ymmärtää, kompissa olevien iskujen jakamista kolmeen osaan (=trioleiksi). Eli kun jossain 4/4-tahtilajissa menevässä kappaleessa on tahdissa neljä iskua, niin kompissa on kuultavissa jokaiselle iskulle trioli (biisiesimekkeinä vaikkapa Rock around the Clock tai Mamban Tuollainen tyttö). Se on siis eri asia kuin se, mitä melodiassa rytmisesti tapahtuu. Kolmimuunteisuus on kyllä paljon muutakin, mutta tanssijalle sillä ei ole mitään merkitystä. Onko kolmimuunteisuus sitten tasajakoisuuden vastakohta? Hmm... en kyllä niitä noin vastakkain asettelisi, joten sanonpa että ei ole :)

3/4 + 1/4 ja 2/3 + 1/3 -jaottelut tulevat tanssiin juuri musiikista ja tarkalleen ottaen kompista. Kun tanssitaan boogieta, musiikki on kolmimuunteista, eli triolipohjaista, kuten tuossa aiemmin mainitsin trioleista. Kun nyt tanssimme boogieta esim askelein 1-a2--3-a4--5--6-- niin otamme nuo a-askeleet tämän musiikissa kuultavan triolikompin viimeiselle osalle, jolloin tietysti ennen a-askelta otettu askel (esimerkissä ykkösaskel ja kolmosaskel) kestää kaksi ensimmäistä triolin osaa. Eli tanssimme ajoituksella 2/3 + 1/3. Tuo 3/4 + 1/4 -ajoitus taas on kuulemma oikeoppisen jiven askeleiden ajoitus. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että musiikinkin täytyy olla nelijakoista (suoraa), koska emmehän voi tanssia ajoituksella 3/4 + 1/4 jos musiikki on triolipohjaista, eli kolmimuunteista. Askeleet eivät yksinkertaisesti osuisi "kohdalleen".

Tuo oli lohduttava tieto. Minulle nimittäin aina joskus käy niin, etten heti ensi tahdeilla huomaakaan onko kyse humpasta vai foksista. Turhaan kai olen hävennyt, ne ovat sitten varmaan olleet rajatapauksia.

Ihan turhaan olet hävennyt, se raja niiden välillä (riippuen bändistä) on joskus häviävän pieni.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu