TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kunkkukisa kisailtu... (Suke 2004-04-22 8:59)

Ymmärrän tanssikilpailuja

Gentleman
2004-04-23 20:20

Hyvät tanssin ystävät.

Miksiköhän Te käytte tanssimassa? Olettaisin että haluatte nauttia tanssimisesta ja rentoutua tanssin parissa.

Miksiköhän toisten tanssi näyttää hyvältä? Olisikohan sellainen mahdollinen syy kuin tietoinen rytmin harjoittelu ja virheellisten asentojen hallittu poistaminen syynä.

Millaisessa asennossa on hyvä tanssia? Varmaankin sellaisessa jossa viejän on hyvä olla ja helppo viedä sekä daamin tuntea olonsa kotoiseksi ja turvalliseksi.

Vielä yksi oletus: kaikki haluavat tanssia hyvin. Mitenkähän opitaan tanssimaan hyvin?

Palstan tekstejä lukiessani on mieleeni välittynyt mielikuva ihmisistä, joita kiinnostaa hallita tanssiin liittyviä asioita. Tietoisesti(?) vältetään tanssitekniikkaan liittyvien asioiden käsittelyä. Viimeaikaisista keskusteluista chassee-keskustelu pakollinen poikkeus. Kuitenkin vaikutti siltä(yleistys!) että jokainen keskusteluun osallistunut oli kiinnostunut siitä miten kyseinen yksinkertainen askelsarja tehdään oikein.

Jokainen tarpeeksi kauan kilpatanssien vakiotansseja tanssinut tietää miten kyseinen askelsarja tehdään. Miksiköhän? Ehkä siksi, että he harjoittelevat sen tekemistä uudelleen ja uudelleen.

Tästä päästäänkin itse asiaan. Vain tietoisella harjoittelulla voidaan oppia tekemään oikein.

Miksi pitäisi oppia tekemään oikein? Jotta tanssija OSAISI viedä daamiansa siten että hänen itsensä ja daaminsa olisi miellyttävä tanssia.

Kilpaileminen on VAIN apuväline oikeanlaisen tanssin oppimiseen. Se ei ole "musta tuntuu" juttu. Kilpatanssin alkuvaiheessa se, miltä tanssi näyttää, on tärkeää. Edistymisen myötä se myös alkaa tuntumaan hyvältä, yhä enemmän. Pätevät ammattilaiset ja valmentajat osaavat ottaa valmennettavien lahjakkuudet huomioon ja kehittää niitä edelleen.

Kilpailuissa mitataan vain osallistuvien parien suhdetta toisiinsa. Sekä kyseisten parien paineensietokykyä kilpailutilanteessa. Ensimmäisissä kilpailuissa pystytään näyttämään 10% osaamisesta kun taas vuosien harjoittelun jälkeen kilpailuissa suoritus on parempi kuin salilla (huom. suoritus, kun kilpaillaan).

Kaikella kunnioituksella seuratanssinopettajia kohtaan, alkuaikoina kun tanssimaan halusin oppia, minulle opetettiin kuvioita, ei sitä miten tanssitaan tai miten toinen osapuoli otetaan huomioon. Myöhemmin, kun tulin käyneeksi erään tunnetun seuratanssinopettajan ryhmätunnilla, kysyin perusaskeleen tekniikasta. Vastauksena siihen minulle näytettiin liikerata ja samalla selitettiin miten kuuluu tehdä. Tosin kuvaus ja esimerkki eivät vastanneet toisiaan. Mainitessani mitä näin ja mitä kuulin, vastaus oli "Ai, sitä on opeteltu näköjään kilpatanssia, muut ei tällaisia ymmärrä kysyä". Se siitä, kilpaileminen ja kilpailut opettavat ainakin kritisoimaan annettuja ohjeita. Mikä taas johtaa hallitumpaan tanssimiseen. Ja toivottavasti hauskempiin ja nautinnollisempiin tanssi-iltoihin.

Nautinnollisia tansseja kaikille, jotka jaksoivat lukea loppuun asti.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu