TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssilajit ja musiikki (Päivi 2004-04-01 17:30)

Tanssilajit ja musiikki

Pete P.
2004-04-06 15:11

En muista kuulleeni jive-kappaletta, jossa 3/4+1/4 -rytmi ulottuisi yli koko kappaleen. Se ei ehkä edes kuulostaisi hyvältä.

Nyt meni yli hilseen? Tarkennatko vähän mitä tarkoitit, sillä tuosta sai nyt sellaisen kuvan, että mielestäsi Jivekappaleissa tuo kolmi- ja nelimuunteisuus vaihtelee kesken kappaleen. Jos sitä tarkoitit, niin olet siinätapauksessa ymmärtänyt kolmi- ja nelimuunteisuuden jollain tapaa väärin. Kyse ei ole siis siitä, miten esim. joku puhaltaja tai kitaristi fraseeraa jonkun tietyn kohdan, vaan kyse on koko kappaleen rytmisestä pohjasta. Jos se muuttuisi noinkin olennaisesti kesken kappaleen, niin lopputulos olisi aika sekava.

"Nelimuunteinen" ei taida olla virallinen tanssitermi. Kysyin asiaa eräältä Helsingin yliopiston musiikkitieteilijältä. Hän piti termiä johdonmukaisena, mutta ei ollut kuullut sitä käytettävän.

Sibelius-Akatemialaisena voin puolestani sanoa samaa, en ole noita termejä kuullut käytettävän muualla, kun tanssijoiden keskuudessa. Mielestäni oikein käyttökelpoisia termejä, ainakin jos verrataan erääseen toiseen tanssijoiden käyttämään synko-alkuiseen sanaan... :) Kolmimuunteinen on ehkä kansantajuisempi termi, kun vaikkapa triolipohjainen. Nelimuunteinen on jo vähän hassummalta kuulostava termi, mutta kun tietää asiayhteyden, niin johdonmukainen se ainakin on. Sitäpaitsi näin muusikkona sitä ei tarvitse edes alkaa selvittämään, mitä tanssija tuolla mahtaa tarkoittaa, sillä sitä käytetään ihan oikeassa yhteydessä.

Nyt lähden Jivettämään Rock around the Clockia, joka on muuten "kolmimuunteinen" kappale.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu