TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssilajit ja musiikki (Päivi 2004-04-01 17:30)

Tanssilajit ja musiikki

Päivi
2004-04-01 17:30

Monestihan bändien ja tanssijoiden ristiriidat johtuvat siitä, että bändi luulee soittaneensa esikmerkiksi jo monta jiveä, mutta todellisudessa se on ollutkin jotain muuta, jolloin jiveä pyytävä tanssinharrastaja leimataan turhanpäiväiseksi marisijaksi.

Joten heitin muusikoiden nettiin alustuksen, jonka pohjalta voisi alkaa rakentaa muusikoille listaa siitä, mitä kaikenlaisia tanssilajeja ylipäätään tanssitaan ja mitä nämä tanssilajit (puhtaina versioina) vaativat.

Lista on siis tarkoitettu nimen omaan muusikoille, joten tanssityylin kuvauksessa yritän pysytellä suht oleellisessa, musiikin kuvaus sen sijaan saisi olla hyvinkin tarkka.

- - -

Nyt kokoamaan listaa tanssilajeista ja mitä minkäkin tanssilajin tanssiminen edellyttää musiikilta. Apuja ja täydennystä tarvitaan!!!

Tanssi: foksi (lähikontaktitanssi, 4 askelta kuuteen iskuun: hidas-hidas-nop-nop, jousto joka toisella iskulla, jos musiikki "käskee")
Musiikki: foksi, puhtaimmillaan basso joka toisella iskulla
Tempo: ???

Tanssi: fusku ("kädenalitanssi", perusaskeleessa 4 askelta kuuden iskun aikana, jousto ("baunssi") joka toisella iskulla.)
Musiikki: foksi, basso joka toisella iskulla (voi olla suoraa tai kolmimuunteista)
Tempo: 150-250???

Tanssi: Jive ("kädenalitanssi", perusaskeleessa 8 askelta kuudessa iskussa, triplestepit rytmitetään kolmimuunteisten iskujen mukaan (tanssiterminologiassa: "synkopoidaan"))
Musiikki: kolmimuunteista (mitä muuta?)
Tempo: 120-200?

Tanssi: Boogie woogie ("kädenalitanssi", perusaskeleessa 8 askelta kuudessa iskussa, triplestepit rytmitetään kolmimuunteisten iskujen mukaan
(tanssiterminologiassa: "synkopoidaan")) Musiikki: kolmimuunteista, kävelevä basso
Tempo: 100-180?

Tanssi: Lindy hop ("kädenalitanssi", perusaskeleessa 10 askelta kahdeksaan iskuun)
Musiikki: kolmimuunteinen swing (apuja! Onko suoraa swingiä olemassa!?!)
Tempo: 120-220???

Tässä vähän alkuun!

- - -

Tässä nyt siis tarjolla vain 5 tanssilajia. Listaa saa täydentää sekä puuttuvien tietojen, että tanssilajien osalta. Kappale-esimerkit olisi myöskin tosi hyvä juttu!

Foksiksi ja fuskuksi olen luonnehtinut tuossa vain foksimusiikkiin tanssitun foksin ja fuskun. Muuhun musiikiin (esim. beatiin) tanssittavat foksit/kädenalitanssit ajattelin ristiä tässä listassa vaihtoaskeleeksi ja fuskusovellukseksi (muita ehdotuksia?), koska ne ei ole mitään puhdasta tanssilajia, vaan vain jonkinlaista räpeltämistä jonkinlaiseen musiikkiin. Tällaisiakin kappaleita saa toki illassa olla, mutta tolkun kanssa!

Myöhemmässä vaiheessa, kun lista alkaa olla kasassa, voidaan alkaa miettiä, mitä lajeja tulisi päästä tanssimaan joka ilta/monta kertaa illassa/silloin tällöin.

Kirjoittajan avainsanat: foksi, fusku, jive, boofie woogie, lindy hop, beat, musiiki, tanssimusiikki, kolmimuunteinen, synkooppi, tempo

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu