TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Suomi tanssii utsjoelta Helsinkiin palaveri AURASSA 27,3 (Kuopus 2004-03-26 11:08)

Suomi tanssii - Utsjoelta Helsinkiin

Irri
2004-03-31 9:56

UTSJOLTA HELSINKIIN TANSSIEN –TAPAHTUMAN IDEOINTIPALAVERI

Paikka: Auran Nuortentalon kerhohuone, Aura
Aika: 27.3.2004 klo 20.00 – 21.00
Läsnä:
Kuopus, puheenjohtaja
Irri, sihteerikkö
Hasse
Jari
Matti Jokinen
Jansku
Anita

Vaikka paikalle saapunut joukko oli pieni, kokouksessa esille tulleet ideat, mielipiteet ja käytännön ohjeet olivat sekä luovia että hyvin käytännönläheisiä. Käydyn keskustelun perusteella saadaan tapahtumalle luoduksi Jarin ehdottama runko, jota apuna käyttäen on helppo pitää seuraava ideointipalaveri jollakin toisella alueella. Seuraavaksi ideointipalaverin pitopaikaksi on kaavailtu itäistä Suomea. Sekä kokousta suunniteltaessa että kokouksen aikana saadut kontaktit Turun alueen tanssi-ihmisiin luovat uskoa siihen, että myös Turun seutu on jollakin tavalla mukana tässä tapahtumassa.

Palaveri pyrittiin käytettävissä olevan lyhyehkön ajan vuoksi käymään ennalta laaditun asialistan mukaan, jonkin verran rönsyiltiin mutta suurin piirtein kaikki asialistan asiat saatiin käsiteltyä.

Olen kirjannut tekstiin lukemisen helpottamiseksi tummennetulla otsikon lisäksi yhteenvedon, jota käytetään hyväksi seuraavassa kokouksessa, normaalilla tekstillä keskustelun kulkua ja kursivoidulla tekstillä sähköpostin kautta tulleita kuhunkin asiaan liittyviä kommentteja tai otteita niistä.

1. Tapahtuman tavoite

Palaveriin osallistujat olivat niin innokkaita keskustelemaan tapahtuman sisällöstä ja käytännön toteutuksesta, että keskustelu tapahtuman tavoitteista ja siitä onko tällaisen tapahtuman järjestäminen ylipäätänsä järkevää ja tarpeellista, oli jäädä kokonaan käymättä. Jos näin suureen urakkaan ryhdytään, on ehkä kuitenkin syytä olla selvillä, minkä vuoksi ollaan liikkeellä – hauskanpidon lisäksi tietenkin. Niinpä tavoitteetkin sitten saatiin kirjattua.

Tapahtuman tavoitteena on oikeanlaisen kuvan antaminen nykypäivän lavatanssista, lavatanssin tunnettavuuden lisääminen ja nuorten saaminen lavatanssiharrastuksen piiriin.

2. Tapahtuman nimi

Tapahtuman työnimenä on ollut jo ideoimisvaiheessa käyttöön vakiintunut Utsjoelta Helsinkiin tanssien –tapahtuma. Nimi päätettiin vaihtaa Pixun sähköpostissa lähettämään ehdotukseen.

Tästä lähtien tapahtuma kulkee nimellä Suomi tanssii – Utsjoelta Helsinkiin.

3. Tapahtuman motto ja logo

Todettiin yhdessä että tapahtuman markkinoinnin vuoksi on tärkeää että sillä heti alkuvaiheessa on toimivan nimen lisäksi sitä kuvaava lyhyt ja ytimekäs iskulause (slogan) ja logo.

Päätettiin hyödyntää tanssipalvelimen keskustelupalstan sanaseppoja ja pyytää heiltä ideoita gallupin avulla.

4. Rahoitus

Jari kertoi ”Suomi meloo” –tapahtumasta, jonka tapahtumaan osallistuvat rahoittavat itse. Talkootyö ja osallistumismaksut voisivat olla yksi rahoitusmahdollisuus. Myös ”Nuori Suomi” –projektista kannattaa ottaa selvää.

Nimimerkki mleenalta olemme saaneet listan erilaisista rahoitusvaihtoehdoista. Irri lupasi tutkia listaa ja ottaa selvää eri vaihtoehdoista.

Walker: Nuorisoseuraliike olisi valmis valtakunnallinen järjestö, johon tukeutumista voisi harkita.
---
Tanssitalo projektikin on käsitykseni mukaan toiminnassa, mutta se on mielestäni liian kunnianhimoinen tässä yhteydessä. Voisi sieltäkin jotain tukea ehkä kuitenkin saada.

5. Tapahtuman käytännön toteutus, ajankohta ja aikataulu

Alkuperäinen idea, jonka mukaan tapahtuma todella toteutettaisiin tanssimalla esim. kuorma-auton lavalla suoraviivaisesti Utsjoelta Helsinkiin asti, ei saanut tuulta siipien alle. Tärkeämpänä pidettiin Suomi tanssii – Utsjoelta Helsinkiin –teemaan liittyviä eri puolilla Suomea paikallisin voimin järjestettäviä tapahtumia.

Tässä edelliseen kappaleeseen liittyvä suora lainaus Matin tekstistä: Minun ehdotukseni oli, että jonkin ryhmän tai ajoneuvon paikasta toiseen siirtymisen ei pitäisi olla lainkaan lähtökohtana järjestelyissä. Sen sijaan pitäisi järjestää mahdollisimman monessa paikassa osatapahtumia, jotka kantavat yhteistä tunnusta mutta jotka organisoidaan ensisijaisesti paikallisin voimin. Teema "Utsjoelta Helsinkiin" otettaisiin huomioon niin, että ensimmäinen osatapahtuma järjestettäisiin Utsjoella ja viimeinen Helsingissä, ja tällä välillä osatapahtumien painopisteen leveysaste siirtyisi vähitellen pohjoisesta etelään. Jos jokin tiimi haluaa ajaa reitin Utsjoelta Helsinkiin useiden osatapahtumapaikkakuntien kautta, niin se voi tehdä niin, mutta reitin varrella olevat tapahtumat eivät ole sen virallisempia kuin ulkopuolelle jäävät. Jos innokkaita matkalaisia on niin paljon, että heistä saadaan useampi tiimi, niin eri tiimit voivat ajaa eri reittejä.

Matemaattisesti ilmaisten osatapahtumien välillä on osittainen järjestysrelaatio, mutta sen ei tarvitse olla totaalinen (eli lineaarinen) järjestysrelaatio.

Idea, että ei kierreltäisi niinkään tanssilavoilla vaan esiteltäisiin iloista lavatanssia toreilla, puistoissa, marketeissa yms. paikoissa, missä tavoitettaisiin juuri niitä ihmisiä, jotka eivät lavoilla yleensä käy, sai myös kannatusta. Kaikenkaltaiset tanssipaikat kaikenlaisine pohjineen vaatisivat ehkä jonkinnäköisen koottavan ja kuljetettavan tanssialustan (filmivanerilevyt tms.?)

Tapahtuma järjestetään pääasiallisesti kesän 2005 aikana. Muutamia täsmäiskuja muiden seuratanssin kehittämisprojektin osa-alueiden järjestämiin tilaisuuksiin voidaan harkita jo tämän vuoden puolella.

Jaetaan Suomi osa-alueisiin, joissa kaikissa järjestetään Suomi tanssii – Utsjoelta Helsinkiin tapahtuma vuoden 2005 aikana. Kunkin alueen oman tapahtuman järjestäminen hoidetaan pääasiallisesti paikallisten tanssinharrastajien voimin (tanssiseurat, -koulut ja yksittäiset tanssinharrastajat). Projektin puitteissa kootaan ydinjoukko, joka on paikallisten järjestäjien tukena niissä asioissa, jotka menevät suurin piirtein saman kaavan mukaan joka tapahtumassa, kuten esim. tiedotus. Ydinjoukkoon kuuluu myös toivottavasti iso joukko innokkaita tanssihurahtaneita, jotka ovat valmiita tuomaan lisäväriä paikallisten järjestämiin tilaisuuksiin, olipa tilaisuus sitten Utsjoella, Helsingissä tai jossain sillä välillä.

Kouvolan ideariihi: kesäfestarit, joissa voi oikeasti tanssia – Aitoon kirkastusjuhlat?

Walker: Aitoon Honkalassa ei Kirkastusjuhlien lisäksi juurikaan muuta tanssitoimintaa ole. Kirkastusjuhlien nuorisomusiikkipuoli vetää hyvin väkeä kaikkina kolmena päivänä. Varttuneemmalle väelle tarkoitettu tanssipuoli sensijaan potee lauantain osalta tanssijoiden puutetta. Nyt onkin olemassa se vaara että lauantain tanssiohjelma korvataan samantyyppisellä ohjelmalla kuin mitä on alalavan ohjelma. Kirkkarit olisi joka tapauksessa hyvä kohde toteuttaa jotain ideaa nuorten saamiseksi myös tanssin pariin. Mikä se idea vaan olisi - se onkin sitten ihan eri juttu. Varsinkin lauantain ohjelmaan voisi olla jollekin toimivalle idealle tilaus.

Pixu: Nuorten huomioiminen voidaan kohdistaa jollekin nimenomaiselle paikkakunnalle tai jokaisella 'rastilla' voisi olla oma kohderyhmänsä. Rasti = paikkakunta + päivä + artisti + julkkis –yhdistelmä

Suke ja Hani Oulun tienoilta: majoitus järjestyy, kun ilmoitetaan hyvissä ajoin. Suke on luvannut auttaa myös musiikkiasioissa.

Kuopuksella lista pohjoisen tapahtumista, täydennystä saadaan toivottavasti Tangolta.

4711: Meillä päin on tänään tehty sellaisia suunnitelmia, että Korian Kallioniemi voisi olla lenkki viestissä 30.-31.7. - ja seuraavana Mäntsälä lauantai-iltana 31.7. (Pekkaniskan Pojat)
----
"Tarjouksemme" ratkeaa tällä viikolla aika pitkälle, kun rahoitus- ja hankesuunnitelmat etenevät. Olemme ajatelleet järjestää varsin "erilaiset" pinssitanssit ja lavatanssikulttuurin esittelyn monokansalle ja nuorille.

Pixu: Lavoilla tanssimisesta kun on kyse, niin ajatus auton lavalla tanssivasta porukasta ei ole hullumpi. Siinä olen mukana mielelläni - vaikka koko matkan, jos aikataulut sopivat
---
Mielestäni kiinteä parin viikon retkue Utsjoelta Helsinkiin vois olla paras - ajankohtana keskikesä. Etukäteissuunnittelua tarvitaan - onnistuuko edes ensi kesänä.

Kapteeni: Mielestäni pitää miettiä vakavasti kannattaako Utsjoki- Helsinki –hanketta toteuttaa juuri tänä kesänä. Sopiva toteutusajankohta olisi ehkä -05 tai –06 (realisti sisälläni miettii että ehkä -07). Tapahtuman siirtäminen muutaman päivän sisällä paikkakunnalta toiselle vaatii paljon organisointia ja hyvin paljon myös pätäkkää, eli käytännössä sponsorirahaa. Olen pari kertaa osallistunut Suomi Juoksee -tapahtumaan. Ihan noin organisoinnin kannalta kyseessä on samanlainen projekti eli todella suuri. Tanssiminen Suomessahan ei varsinaisesti kuole jos hyvää ajatusta siirretään vuosi tai kaksi eteenpäin.

otteita Pia M:n tekstistä: Mielestäni "kiertueen" ideana voisi olla nimenomaan tanssin hauskuus ja sen irrottaminen ns. "perinteisistä" tanssipaikoista. Porukka bussiin ja maantielle, päivän aikana pysähdyksiä siellä täällä aina kun sopiva paikka osuu kohdalle: levähdysalue, matonpesulaituri, automarketin parkkipaikka, hiekkaranta... ja eiku musiikki soimaan (tarvitaan tehokas soitin) ja muutama pari tanssimaan esim. puoli tuntia, tai miltä nyt sattuu tuntumaan.
---
tanssilajit alustaan sopivia, esim. hiekkarannalla voi vetäistä venyttelevät tangot ja hitaat valssit, parkkipaikalla boogieta, jenkkaa ja polkkaa - urheiluhenkeä ja hulluttelun halua porukalle tarvitaan roppakaupalla, eikä erottuvat vaatteet ole ollenkaan paha juttu. Koko ajan niin, että itseäki naurattaa, tai sitten niin että tunnelma on muuten käsin kosketeltavissa.

Kapteeni: Olen samaa mieltä Pian kanssa. Turhaa vaivannäköä mennä lavoille, muualta ne uudet tanssijat on löydyttävä.

Kuljetus: Asiaa tiedusteltaessa Charterdriver ilmoitti että kaikenlainen kuljetus on periaatteessa mahdollista, kuitenkin ajankohdasta riippuen. Kustannuksiin palataan myöhemmin kun asiasta tiedetään enemmän.

6. Tapahtumasta tiedottaminen

Palaverissa keskusteltiin tiedotuksen tärkeydestä ja siitä, missä ja miten tiedon saa parhaiten julkaistuksi. Paikallislehtien todettiin olevan aina parhaiten kiinnostuneita oman alueen tapahtumista. Mahdollisuutta saada asiasta dokumenttia televisioon käsiteltiin myös muutamalla sanalla.

Matin kautta on mahdollista lähettää sähköpostia kaikille tanssinjärjestäjille koko Suomessa.

Tanssi –lehden katsottiin olevan niin vähän tunnetun julkaisun, että se jätetään ainakin toistaiseksi pois laskuista.

Tapahtumalle tarvitaan ehdottomasti tiedottaja ja mainosalan tunteva henkilö, jolla/joilla olisi kokemusta paikkakunnalta toiselle siirtyvien tapahtumien järjestämisestä. Jo valmiina olevat kontaktit mediaan eivät myöskään olisi pahitteeksi. Kaikki innokkaat, jotka ovat menettäneet sydämensä lavatanssille niin että olisivat valmiita tähän työlääseen mutta varmasti myös henkisesti antoisaan hommaan, ottakaa yhteys Kuopukseen tai Irriin.

Kouvolan ideariihi: kokoillan elokuva tansseista

Pia M: Tv-dokumentti hullusta porukasta, joka käy tanssimassa ympäri Suomea
---
Bussin ikkunoihin plakaattit "tanssin iloa halki Suomen" tms. ja illat tietysti huipentuisivat tanssipaikoille aina, kun sellainen vain matkan varrelle osuisi. NÄKYVYYS on avainsana, ja rämäpäisellä tempauksella sitä varmasti saadaan - tietty niin, että pysytään lain kirjaimessa ;-)
---
.......en tiedä miltä kuulostaa, minusta hauskalta. ja 10 uutisten kevennykseen tarttee päästä ja, ja jos vaikka Hesarin kuukausiliite tekis meistä kiertueraportin? (tai joku mukana olevista kirjoittajista sellaisen heille tarjoaisi - tarvittaisiin myös valokuvaaja...)

Pixu: ” Televisiointia tarvitaan tueksi. Jos ei muuten niin videoinnilla toteutettu dokumentointi.
---
Jos julkkiksia saa värvättyä mukaan, onnistuisiko esim. Elixir tyyppiseen ohjelmaan mukaanpääsy? Nimittäin ottaen tanssin liikuntamuotona - jota se parhaimmillaan myös on.

Kuopus: Tanssi –lehti (TANSSI-lehti on alan erikoislehti, jossa käsitellään suomalaisen ja kansainvälisen tanssin ajankohtaisia ja historiallisia ilmiöitä, tanssin tekijöitä ja tutkimusta.

7. Töiden jakaminen ja eri osa-alueiden vastuuhenkilöt

Kuopus toimii projektin vastuu- ja yhteyshenkilönä, jolla on koottuna tiedot kaikesta, mitä projektin puitteissa tapahtuu. Kaikki hankkeeseen liittyvät tiedot kulkevat Kuopukselta Irrille ja päinvastoin. Irri on luvannut perehtyä tarkemmin rahoituskuvioihin.

Jansku on luvannut auttaa puhtaaksikirjoitukseen liittyvissä asioissa ja majoittaakin tarvittaessa muutaman henkilön. Muutakin yhteistyötä on ehkä turkulaisten tanssinharrastajien kanssa luvassa, mutta niistä ei saanut vielä kirjoittaa julkisesti :o).

Peter: ”moon ihan mielelläni mukana auttamassa mikäli jotenkin voin auttaa.

Ansku:Moro poro!
Ei mulla muuta, mutta tää hullu vois lähteä sitten tanssimaan. Mahtollisuuksien mukaan ja pomon suosiollisella armolla. Ideoita ei nyt tällä hetkellä oikein irtoa muutaman tunnin yöunen jälkeen, mutta palataan astialle.

Pia M: Mie ehdottomasteen haluan mukaan tuohon tapahtumaan ja kaikille lavoille loikkimaan!

Lopuksi vielä suurkiitos Auran Nuortentalon vetäjille kerhotilan antamisesta käyttöömme sekä kahvi- ja pullatarjoilusta. Kiitos myös alennuslipusta illan tansseihin.

Kirjoittajan avainsanat: Utsjoki, helsinki, tanssitapahtuma

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu