TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssinopettajaksi ei käy kuka tahansa (Raili Laine 2004-02-29 13:40)

Tanssinopettajaksi ei käy kuka tahansa

Kapteeni
2004-02-29 22:07

Todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä artikkeli. Hienoa että meidän tavallisten tanssijoiden palstaa seuraa myös Raili Laineen kaltainen arvostettu tanssipedagogi.

Täältä pääkaupunkiseudun alueelta tilanne näyttää seuraavalta. Lähes miljoonan ihmisen alueella on kolme toimivaa tanssinopettajien vetämää, seuratansseja opettavaa tanssikoulua. Helsingissä Blunkka ja Pilvisteps, Espoossa Tanssikoulu Kokko. Ketosten koulun lasken enemmän kilpatanssin puolelle. Tekee semmoiset 300.000 potentiaalista asiakasta per koulu.

Näistä kolmesta koulusta Kokkojen tämän kevään tunnit ovat tiettävästi jo lähes loppuunmyytyjä. Muilla kahdellakaan ei liene asiakkaista pulaa. Täällä meillä päin ei siis ole kysymys mistään tanssikoulut vastaan tanssiseurat vastakkainasettelusta. Jos joku jaksaisi perustaa uuden tanssikoulun esim Kehä I:n varrelle niin tulijoita varmasti riittäisi.

Tanssinopetuksen koulutusta siis rutkasti lisää. Toinen juttu on sitten ihan tämä ruohonjuuritaso. Minulla on tanssin lisäksi toinenkin suuri harrastus eli jalkapallo (niissä on paljonkin yhteistä, mm se että molemmat ovat enemmän elämäntapaa ja kulttuuria kuin liikuntaa mutta tästä joskus toiste). Futiksessa Suomen seuratason valmentajat käyvät nykyään kansainvälisestikin erittäin arvostetun valmentajakoulutuksen. Jokaiselle nappulajoukkueelle ei tämmöisen koulutuksen käynyttä kuitenkaan löydy. Joten on olemassa muutaman viikonlopun ”lyhytkoulutuspaketti” jonka avulla voi auttaa tulevan Litmasen tien alkuun. Paketin käynyt osaa opettaa perustekniikan oikein. Tämähän on tärkeintä, lajissa kuin lajissa.

Tanssissa olisi hienoa jos saataisiin aikaan samanlaista, eli jonkinlainen perusasioiden opetuspaketti jonka kokeneet tanssinopettajat voisivat siirtää ruohonjuuritason valmentajien käyttöön. Poimiakseen sitten kypsät tapaukset omaan holhoukseensa.

Tanssiseuroissa on sitten myös tämä Krakan jo mainitsema sosiaalinen puoli. Tämä korostuu erityisesti kun mennään vielä tanssiseurojen ulkopuoliseen nuorten harrastukseen. Kirjoitin joskus viime kesänä siitä kun katselin lumoutuneena nuorten hoppareiden tanssia Töölönlahden rannalla. Siinä joku näytti hienon tempun (päällään pyörimistä tai vastaavaa) sitten muut yrittivät matkia ja tehdä vielä hienompaa. Tuossa tanssin puolessa ei ulkopuolisia neuvojia tarvita. Paitsi siinä ratkaisevimmassa eli tekniikassa.

Kirjoittajan avainsanat: tanssikoulut

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu