TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Hyvän tanssitaidon merkit? (Tuulikki 2004-01-26 9:52)

Zeeprojen historiaa

Päivi
2004-01-26 23:03

Ihan tarkkaa käsitystä ei minullakaan mustavalkokenkien (tai gangsterikenkien, niinkuin niitä alkuun kuulin kutsuttavan) rantautumisesta Suomeen ole, mutta niiltä ajoilta, kun aloin tanssimaan ainakaan Oitissa en mustavalkokenkiä pistänyt merkille, mutta Oitti nyt ei mikään "Hesalaisten jenkkitanssijoiden" paikka ollutkaan.
Syksyllä -95 liityin Cometsiin ja ehkä näihin aikoihin törmäsin ensimmäisen kerran termiin "gangsterikengät". Vähän myöhemmin näinkin, mitä tuolla termillä tarkoitettiin (ehkäpä jenkkitanssijoiden J.H:n tai A.L:n jalassa?). Näitä kenkiä sai käsittääkseni vain "maailmalta".
Myöhemmin, kun seurassa kiinnostus kasvoi riittävästi, alettiin seuran kautta tehdä yhteistilauksia (lähinnä Bleyeriltä), ja näin tuli mustavalkotossujen hankkiminen mahdolliseksi myös Suomen rajojen sisäpuolella pysytteleville.
Pitkän aikaa tilanne pysyikin tällaisena, mutta jossain vaiheessa mustavalkoisia Bleyereitä alkoi saada myös kotimaisista tanssitarvikkeita myyvistä liikkeistä.
Jossain vaiheessa mustavalkokengät tulivat myös suomalainen kenkätehtaan (sen, joka tekee mm. "mummokenkiä") tilausvalikoimiin.
Lopullisen läpimurtonsa "joka tanssijan jalkaan" mustavalkokengät tekivät siinä vaiheessa, kun mustavalkokenkiä alkoi saada tanssipaikojen kenkämyyjiltä.
Nykyäänhän kaksivärikenkiä saakin kenkäkauppiailta jo vaikka minkä mallisena ja vaikka millä väriyhdistelmillä.

Eli alunperin mustavalkokengät kertoivat siitä, että on aika "cool" jenkkitanssien tanssija, myöhemmin siitä, että ylipäätään harrastaa jenkkitansseja.
Nykyään ne ei kerro enää yhtään mistään, olen nähnyt niitä kaiken tasoisten parketilla kulkijoiden jalassa, villapaitamiehistä lähtien.

Kirjoittajan avainsanat: mustavalkokengät, seeprat, gangsterikengät, kengät, bleyer

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu