TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ikaalisten tanssileiri (Talvikki 2004-01-15 9:04)

Parinvaihdosta kursseilla -- asenne ja tunnelma

Kevytkenkä
2004-01-22 23:01

Niinä kertoina, kun olen käynyt Jari ja Sari Aaltosten ”tansseissa”, en ole nähnyt yhtään pariskuntaa jotka siellä eivät osallistuisi vaihtorinkiin (tai sitten he jotka kokevat sen niin vastenmieliseksi ovat jääneet yksinkertaisesti pois).

Aaltoset ovat (oletan) itse kehittäneet virheiden ja kokeilujen kautta illan ohjelman ja menetelmät. Menetelmä on heidän, mutta ei ilmeisesti patentoitu ja luulenpa etteivät he pane pahakseen, vaikka kerronkin heiltä lupaa kysymättä, lyhyesti illan kulusta:

1.Tunti alkaa: Miehet toiselle puolelle salin pitkää sivua ja naiset vastakkaiselle puolelle rintamasuunta toisiaan vastan. Rivistön keskelle jää tilaa opettajille. Opettajat kertovat illan tanssista muutamalla sanalla ja välittömästi ilman turhia plörinöitä aletaan harjoittelemaan ko. tanssin perusaskellusta ensin pelkkään komentoon ja sitten pian jo musiikin tahtiin. Bugissa, jossa naisen käännös selkä menosuuntaan ja taka-askel, on olennainen osa ko tanssia, laitetaan naiset käsikädessä kiertämään piiriä : yks, kaks, kolme taka-askel….,jolloin olennainen osa bugg-tanssista (kääntyvä taka-askel) piirtyy selkärankaan. Samanaikaisesti, kun naiset kiertävät luettuun tahtiin ja mahdolliseti musiikki mukana salia, ottavat miehet itsekseen naisten piirin keskustassa perusaskelta samaan tahtiin. Ko. ”alkurutiinit” ottavat ehkä 10-15min.

2.Sen jälkeen miehet hakevat jonkun lähimmistä naisista parikseen ja parit asettuvat piiriin ympäri salia miehen selkä keskustaan päin. Jos parit eivät mennet tasan "ylimääräiset" miehet tai naiset menevät penkkiin istumaan. Jari ja Sari kutsuvat ja jakavat ”ylimääräiset” tanssijat tasavälein parien väliin.

3.Otetaan ehkä pelkkä tanssiote parista tai pelkästään seistään kasvotusten vastakkain. Sitten harjoittellaan pelkkää paikanvaihtoa. Jari tai Sari kertoo systeemin: VAIHTO komennolla nainen siirtyy yhden välin oikealle puolelleen seuraavan miehen eteen tai jos on ”ylimääräisen” paikka, siihen väliin. Ja AINA vaitokomennolla nainen siirtyy yhden välin oikealle puolelleen. Opettaja sanoo mikkiinsä: tanssiote Vaihto...,… Vaihto,….Vaihto tanssiote, Vaihto…, Vaihto…, Vaihto tanssiote.., Vaihto tanssiote perusaskel…, Vaihto…. jne. Vaihtoa todella reenataan ja se kuuluu olennaisena osana kurssiohjelmaan. Jo pelkän vaihdon harjoittelu vie 5-10min . Se on tärkeä osa kurssin onnistumiselle. Paria vaihtamattomille ei oikein jää tilaa. Ja kun on alkuhämmennyksestä toipunut pitää vaihtoa täysin luonnollisena ja kurssille kuuluvana eikä pidä sitä läheskään niin pahana kuin oli kuvitellut.

4.Vaihdon välistä aikaa hieman pidennetään, mutta kuitenkin se pysyy melko lyhyenä. Mutta kun systeemin oppii, toimii vaihto joustavasti ja nopeasti eikä häiritse tanssimista. Saa imeä oppia sekä näyttä taitojaan. Tunnin välein on n.10min juomatauko, jolloin myös soi musiikki. Jos kunto kestää voi tauonkin tanssia. Silloin on vapaa haku ilman parin vaihtoa.

5.Illan pituus on 5tuntia ja väliin 4kpl 10minuutin juomataukoja. Se vastaa aika monta juoksukilometriä. En tiedä kuinka monta mutta kuitenkin niin monta etten jaksaisi tai ainakaan viitsi juosta sitä määrää.

Kurssin suuri suosio jo puhuu sen puolesta, että vaihtosysteemi ja kokonaisuus on onnistunut. (jopa liiankin suuri suosio, sali käy pieneksi)

Tanssisuosion kasvattamiseksi ja tulevaisuuden takaamiseksi olisi meidän kaikkien tanssia harrastavien ja siitä pitävien, yhdistettävä voimiamme ja etsittävä toimivia systeemeitä sekä menetelmiä hyvän asian edistämiseksi.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu