TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ikaalisten tanssileiri (Tanssija1 2004-01-15 8:42)

Parinvaihdosta kursseilla-opettajan asenne

Leppee Kännilakki
2004-01-22 14:05

Erinomaisia huomioita Virigolta.

Opettajan asenteella todella vaikutetaan paljon parinvaihdon sujumiseen. Parinvaihto pitää tuoda esille itsestään selvänä ja positiivisena asiana - kun se sitä nimenomaan on.

Suvaitsevainen täytyy olla, mutta minulla on erittäin suuria vaikeuksia ymmärtää oman parin kanssa kursseilla tanssimisen autuutta puolustavia. Kurssille tullaan oppimaan uusia asioita ja ehkä korjaamaan itselle tulleita tekniikkavirheitä. Siellä askeleita ja kuvioita on viisain testata useamman tanssijan kanssa. Silloin tajuaa, mikä on se sujuvin tapa tehdä jokin asia, mikä tuntuu toimivan useimpien parien kanssa. Oman mahdollisen vakioparin kanssa askelia ja kuvioita voi harjoitella kotona tai "vapaa-ajalla". Miksi ihmeessä kurssiaikaa pitäisi tuhlata oman parin kanssa tanssimiseen? Oman parin kanssa toistoja tekemällä kuviot on mahdollista hioa automatiikkatasolle - kun kursilla on ensin löydetty se oikea tapa tehdä niitä. Välillä on hyvä tarkistaa taas kurssilla tai tanssipaikoilla, kuinka opeteltu asia toimii muiden kuin oman parin kanssa ettei tanssiin pääse ujuttautumaan yhteisiä virheitä.

Oman parin kanssa kursseilla halutaan tanssia ehkä aivan alussa, mutta siitä pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti "vaihtovaiheeseen". Juuri harrastuksen alussa olisi hyvä saada tuntumaan erilaisiin tyyleihin ja tanssipareihin.

Omasta parista on/olisi kieltämättä hyötyä, kun opetellaan vaikeita asioita ja on edetty hyvin pitkälle. Mutta nuo ovat juuri niitä asioita, joita ei opita pelkästään kursseilla, vaan harjoittelemalla kurssien ulkopuolella. Tämän tason kuvioita/tekniikka-asioita on luultavasti hyvä käydä opettajan silmien alla läpi oman parin kanssa - mutta välillä myös vieraiden parien kanssa. Ja tuolla tasolla ollaan kyllä hyvin harvoilla kursseilla, ja sinne saakka esim. allekirjoittanut tuskin koskaan kapuaa. Joten kierrätetään vain innokkaasti. Kaikkein eniten hymyjä ja iloisia ilmeitä olen nähnyt kursseilla, joilla parinvaihto toimii. Ero hymyindeksissä on niin selvä, että se ei voi selittyä objektiivisesti suhtautuvan havannoijan "näen mitä haluan" -asenteella.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu