TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Askellus ja tanssin tulkinta (Pia M 2004-01-19 16:02)

Taiteesta ja viihteestä, saivartelua

Humppis
2004-01-20 22:13

Jospas minäkin vielä sotkeudun tähän aiheeseen. Opiskelin aikanaan taidehistorian sivussa yhden kurssin estetiikkaakin. Siellä mm. määritettiin taidetta vaikka minkälaisin kriteerein ja useiden suurten filosofien suulla.

Kurssin loppupuolella taisi asia kiteytyä jokseenkin näin: Taidetta on sellainen toiminta, joka on tarkoitettu olemaan taidetta ja jonka taideyhteisö on taiteeksi hyväksynyt.

Sanatarkasti en muista, mutta jotakuinkin siinä se.

Jos siis joku tanssiessaan päättää tai tarkoittaa esittää (!) jotakin taiteena ja kokee myös niin tekevänsä, ei se vielä kuitenkaan riitä. Ei myöskään se, että sitä seuraava yleisö kokisi suorituksen esteettisen arvon (saa olla rumaakin) nostavan sen taiteeksi. Tarvitaan vielä se taideyhteisö. Siinäpä sitä sitten ollaan! Mikä instassi voidaan hyväksyä taideyhteisöksi, ja kuka sen päättää.

Perävintturin NS:n kulttuurijaosto esim. lienee taideyhteisö. Entä Ruusulinnan sisustusta -varsinkin ruusuja- arvosteleva osa tanssiyleisöstä? Epäilen. Mutta, paikallahan voi olla sattumalta vaikka Nurmijärven Kivi-seuran halituksen päätösvaltainen enemmistö. Tämä organisaatio nyt sitten vaikka katsellessaan Pete P:n valssissa pitkin liukuvin askelin liidättämän Pia M:n vartalontaivutuksia on oikeutettu (kuitenkin Peteä ensin tämän tarkoituksesta kuultuaan) nimeämään juuri tuon nimenomaisen tanssiteoksen taiteeksi?

Joskus 1800-luvulla kokoontuivat hienostoladyt iltapäivämatineoihinsa esittämään ”Asentoja”. Sekin oli silloin taidetta!

Ääriesimerkki: Taiteilija Xyz katsahtaa ikkunasta havaiten siitä avautuvan katumaiseman olevan silmää hivelevällä tavalla toiminnallinen ja mittasuhteiltaan harmoninen. Haltioitunut Xyz kiiruhtaa vetämään taskussaan olevalla hiilellä viivan ikkunan ympäri kehykseksi ja kailottaa sitten nimenneensä juuri tuon happeningin: ”Liike 1.” Ikkuna sttuu olemaan Taidehallin seinässä. Paikalla myös H:gin taiteilijaseuran arvovaltaisia jäseniä -ihan sttumalta. Nämä kääntyvät Xyzin kannalle maiseman suhteen: ”Taidetta on!” Siinä sitten ollaan. Asia on pihvi.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu