TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Mustelmista (Hambi 2004-01-11 3:40)

Painonsiirroista

Päivi
2004-01-20 21:47

Yritän kirjoittaa lyhyesti (kun olisi muutakin), mutta itseni tuntien... :/

"Jalan siirtäminen ensin on muuten tapa, jota tanssinopettajat yrittävät sitkeästi kitkeä."

Puhutaan varmaan eri asiasta!

Mutta kieltämättä, näin jälkeenpäin ajateltuna tuo tekniikka (jalan ojentaminen ja sitten sille ponnistaminen) on enemmän naisen liikkumistekniikkaa:
Nainen kuuntelee mihin suuntaan mies on menossa ja kunka pitkää askelta ja millä rytmityksellä mies on sen ottamassa. Jos mies haluaa pitkän askeleen, naisen pitää myös pystyä venyttämään askeltaan, ja se tapahtuu juuri ojentamalla jalkaa haluttuun suuntaan ja ponnistamalla (miehen jälkeen) liikesuunnassa taaimmaisella jalalla. (Ja jos naisella on askelta ottavalla jalalla tässä vaiheessa jo painoa, askelta ei voi enää venyttää, ja näin nainen tyssäyttää miehen etenemisen.)

Eli tämä ero selittäisi myös sen, miksi miesten kengistä on (ainakin minulle) tullut tuskallisempia vammoja... :)

Minä: "Kokematon siirtää astuessaan painonsa heti jalan päälle, kun taas kokeneempi tanssija (jo liikkeenkin takia) siirtää ensi jalkansa ja ponnistaa vasta sitten painonsa jalan päälle.
Tapani: "Jalan siirtäminen ensin on muuten tapa, jota tanssinopettajat yrittävät sitkeästi kitkeä."

Puhutaan tosiaan varmaan eri asiasta. Tapani puhuu varmaankin tyylistä jota minä kutsuisin "hiihtämiseksi" tai "hiippailuksi" tai "heikolla jäällä kävelyksi", jotkut fiksummat esim. "jalat edellä" tanssimiseksi.
Olennainen ero tällä ja kokeneiden tanssijoiden tyylillä on se, että kokenut tanssija ei "hissaa" sitä liikesuunnadssa takimmaista jalkaa etummaisen luokse sen etummaisen jalan tai reidenlähentäjien voimalla, vaan ponnistaen takimmisella jalalla (jos nyt ajatellaan pelkkiä jalkoja). (Toki tätäkin hiissaustekniikkaa tarvitaan konkaritasollakin mausteena esim. hidastuksissa.)
"Hiippailu"-tyylissä paino on pidemmän aikaa molempien jalkojen päällä, kun taas kehittyneemmässä liikkeessä painon vaihtuminen jalalta toiselle tapahtuu nopeasti, vaikka musiikki olisi hitaampaakin. Ja jos askeleeseen haluaa voimaa, pituutta ja napakkuutta, sitä annetaan takimmaisella jalalla, ennen kuin etummaisella on liikaa painoa sen pieneen siirtämiseen. Sopii mielestäni erityisesti tulisiin tangoihin ja slovareiden dynamiikanvaihteluksi.

"Kun liike lähtee vartalosta eikä jaloista tanssia on helpompi viedä ja se näyttää paremmalta

Voimakas, hyvältä tuntuva tanssi lähtee tosiaan siitä, että mies uskaltaa liikkua voimakkaasti, niin, että syntyy voimakas kontakti. Hiihtelemällä sitä ei synny. Alkeisjatkotason oppilaan on kuitenkin mielestäni helpompi hahmottaa pyrkimys taaimmaisella jalalla ponnistamiseen kuin vartalon painon siirtoon. Ja tukijalalla ponnistaminen johtaa väistämättä siihen, että vartalo liikkuu voimakkaasti eikä etummainen jalka ole se joka vie. Eli liike saa kyllä ottaa lisävoimaa siitä liikesuunnassa takimmaisesta jalasta.

Mutta tästä teoriastani ei nyt ollut vastaukseksi siihen, miksi kokeneempien jalalleastumiset satuttavat vähemmän kuin kokemattomampien/treenamattomampien. Tai antoihan se naisten osalta, muttei miesten.

Kirjoittajan avainsanat: askeltekniikka, tukijalka, ponnistus, vieminen, vienti, seuraaminen, askel, painonsiirto, astuminen, kontakti, tanssikontakti, pressi, askelpituus, aloittelijat, aloittelijalle, liikkumistekniikka

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu