TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Mustelmista ja muista kolhuista (Päivi 2004-01-17 23:23)

Askellus ja tanssin tulkinta

Pia M
2004-01-19 16:02

No niin, nyt olen kotona ja pää on selkeä.

Tapani sanoi: Painonsiirto alkaa ennen askelta ja loppuu vasta askeleen jälkeen.

Eli toisin sanoen kehon liike on tasainen, askelista huolimatta. Mm-m.

Mutta molemmat ääripäät eli

1) paino vaihtuu jalalle vasta kun jalka on siirretty ja

2) jalka siirretään vasta kun paino on vaihdettu jalalle

ovat kreisejä, eritoten vaihtoehtoa 2 en ole onnistunut käytännössä todentamaan... :-D ts. ei ole kamalan relevanttia miettiä että onko vaihtoehto 1 tai 2 oikein...

Käytännössä tässä asiassa ei millään voida olla mustavalkoisia ja todeta että aina, kaikkien tanssien osalta askelet otetaan samalla tavalla. Toisten tanssien karaktääriin kuuluu tietty jälkitahtisuus, toisissa ollaan hyvin täsmällisiä. Useimmiten on kyse koulukunta-asioista, joista on loppujen lopuksi turha taittaa peistä koska se ei johda mihinkään.

Esimerkiksi tangoa ja foksia askelletaan eri tavalla. Seuratanssi-tangossa ollaan jälkitahtisia, askelen ja painonsiirron venytys luovat tanssista tangon näköistä vaikka askelikkona käytettäisiin hiidas-hiidas-nop-nop -perustaa. Foksi on terävämpää myös painonsiirroltaan, joustoltaan ja kehon käytöltään.

Myös vartalon painotus vaihtelee. Aika harvaa tanssia silti mennään vahvassa takakenossa, yleisin lienee normaali ryhti tai kevyt etupainoisuus joka ei tarkoita kumaruutta, tämä erityisesti avo-otteen tansseissa.

Ennemmin kuin mietittäisiin seuratanssin askelluksen syvintä totuutta (sitä ei ole), tulisi paneutua kunkin tanssin luonteeseen. Kuinka esimerkiksi tanssitaan foksia niin että se näyttää foksilta? Entä kuinka fusku eroaa foksista, muuten paitsi otteeltaan? Kuten Tapanikin totesi, totuus löytyy koko vartalon käytöstä.

Tämän syvemmälle lillukanvarsiin en taida jaksaa tämän asian osalta upota, mutta voi tässä ihmekin tapahtua :-)

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu