TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Mustelmista ja muista kolhuista (Päivi 2004-01-17 23:23)

Askellus

Tapani
2004-01-19 13:42

Tapani: Jalan siirtäminen ensin on muuten tapa, jota tanssinopettajat yrittävät sitkeästi kitkeä.

Tä? Miten niin? Kuka? Missä? Miten? :-)

Useat mielestäni hyvät opettajat, useiden eri tanssien kohdalla. Kukaan ei ole opettanut minua ottamaan ensin askelta ja siirtämään sitten painoa, tai ainakin siitä on niin kauan etten enää muista.

Niin pitkälle kuin olen tanssikursseilla ravannut, ollaan aina ohjattu hallittuun askelen ottamiseen siten, että painoa ei saman tien läväytetä jalalle vaan siirretään jalka ensin. Hyvänen aika, alkeistunneilla ihmiset löntystelevät siten että paino pamautetaan hetsiltään koko jalalle, eikä se näytä tanssilta ollenkaan. Pikku hiljaa askellus hioutuu hienovaraisemmaksi siitä. Mutten ole ikinä tavannut tanssin opettajaa joka nimenomaan kannustaisi löntystämään!

Alkeiskurssi on vähän eri asia. Ennenkaikkea liikkeen on oltava tietysti hallittu, ja se on helpompaa jos siirtää jalkoja ennen painoa. Mutta alkeiskurssilla opetetaan muutenkin toisinaan asiat vähän eri tavalla kuin miten ne oikeasti ovat, koska ihmiset eivät vielä alussa pysty tanssimaan tanssin lopullista muotoa.

Painon siirtäminen ensin ei ole löntystämistä, vaan se tapa, miten ihminen normaalisti kävelee. Kokeile vaikka. Pidä rintakehä täysin paikoillaan ja siirrä jalkaasi eteenpäin. Ei taida olla se tapa, jolla lähdet normaalisti kävelemään? Tosiassa kävellessä rintakehä lähtee liikkeelle ensin, sitten jalka. Painon siirto on tosin vielä kesken siinä vaiheessa kun jalka lähtee liikkeelle, mutta paino lähtee siirtymään ennen jalkaa. Eli vaikka tanssinopettajat ovatkin valittaneet siitä, että jalkoja siirrellään ennen painoa ei kyse ole suinkaan siitä että koko paino tulisi siirtää ennen jalkaa. Painonsiirto alkaa ennen askelta ja loppuu vasta askeleen jälkeen.

Tämä on luonteva tapa kävellä ja luonteva tapa tanssia. Tämä on tärkeä osa sitä paljon puhuttua vartalovientiä. Nainen pystyy ensin tuntemaan liikkeen miehen vartalossa ja sen avulla päättelemään mihinpäin askel lähtee. Sikäli ymmärrän kyllä hyvin naisia, jotka luulevat askeleen tulevan ennen painonsiirtoa. Naisille, jotka menevät tanssiessa paljon taaksepäin, asia on vähän erilainen. He tosin kyllä ensin siirtävät jalkaansa eivätkä pistä heti koko painoaan jalalle jolla ovat astumassa mutta silti siinä vaiheessa kun askel otetaan koko paketin painopiste on jo liikkeellä - siis jos tanssitaan hyvin - ja liikkeen keskeyttäminen on mahdollista mutta ei yleensä kovin sujuvaa.

Lavoilla voi tanssia näin vain jos miehen navigointitaidot ovat riittävät suhteessa väkimäärään, koska siellä minne mennään, on parempi olla sitä tilaa. Liikkeen keskeyttäminen tai muuttaminen sujuvasti on vaikeaa, vaikkakin mahdollista jos tanssijat ovat tarpeeksi hyviä. Usein on pakko tanssia varovaisemmin siirtelemällä jalkoja ennen painoa.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu