TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Mustelmista (Hambi 2004-01-11 3:40)

Askellus

Pia M
2004-01-19 12:45

Päivi: Kokematon siirtää astuessaan painonsa heti jalan päälle, kun taas kokeneempi tanssija (jo liikkeenkin takia) siirtää ensi jalkansa ja ponnistaa vasta sitten painonsa jalan päälle.

Tapani: Jalan siirtäminen ensin on muuten tapa, jota tanssinopettajat yrittävät sitkeästi kitkeä.

Tä? Miten niin? Kuka? Missä? Miten? :-)

Niin pitkälle kuin olen tanssikursseilla ravannut, ollaan aina ohjattu hallittuun askelen ottamiseen siten, että painoa ei saman tien läväytetä jalalle vaan siirretään jalka ensin. Hyvänen aika, alkeistunneilla ihmiset löntystelevät siten että paino pamautetaan hetsiltään koko jalalle, eikä se näytä tanssilta ollenkaan. Pikku hiljaa askellus hioutuu hienovaraisemmaksi siitä. Mutten ole ikinä tavannut tanssin opettajaa joka nimenomaan kannustaisi löntystämään!

Kilpatanssissa asia on silleen eri, että askelet tehdään hyvin täsmällisinä. Kilpatanssissa ei normaalisti lattialla ole ruuhkaa, vaan tanssija voi luottaa siihen että askellettaessa kenenkään muun jalka ei jää alle. Tällöin voidaan mm. lattareissa kehittää askellus teräväksi, niin että painon siirtoon jalalta toiselle käytetään hyvin vähän aikaa. Käytännössä kuitenkin tässäkin jalka silti siirtyy ensin, liike vain on hyvin nopea eikä siinä ehtisi väistää alle jäävää ulkopuolista jalkaa vaikka tulisikin "eiku"-tilanne.

Kilpatanssiaskellus vaatii siis vapaan lattiatilan. Kun kilpatanssija nimenomaan hioo askelluksensa täsmälliseksi ja teräväksi, menee se selkäytimeen eikä välttämättä kulu pois heti lavaympäristössä. Aika ymmärrettävää...

Kirjoittajan avainsanat: askelet askel

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu