TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ruusulinnan kavaljeereille. (Objection 2003-11-16 13:21)

Lavatanssi vs. kilpatanssi

Pia M
2003-11-18 15:48

Olen kyllä tässä hyvin samaa mieltä kuin DD. Kilpatanssi on formaalia ja vakioitua, siinä tanssijoita arvostellaan hyvin pitkälle sen mukaan osaavatko suorittaa kuviot ja kehon liikkeet oikein (oikein = vakioitujen säännöstöjen mukaan). Jos pohjalla ei ole mitään vanhaa opittua tauhkaa, ei joudu ensin opettelemaan vanhasta pois. Joutuu tavallaan tekemään kaksinkertaisen työn, ensin vanhat maneerit pois jolloin tuntuu ettei osaa enää yhtään mitään, ja sitten uudet tilalle.

Nykyaikainen seuratanssiopetus painottaa vapautta. Mm. tällä palstalla käydyt keskustelut siitä, missä tarkalleen ottaen on miehen oikean käden paikka daamin selässä, eivät ole nykyaikaisen seuratanssiopetuksen kannalta hirveän relevantteja. Ei ole täsmälleen oikeata paikkaa. On tietyt rajat, joiden sisällä käden tulisi olla. Oma kehonkieli ja musiikin tulkinta ovat toivottavia, eivät pois karsittavia elementtejä, kun taas kilpatanssissa perustan tulee olla äärettömän vahva ennen kuin tulkinta toimii tiukasti vakioiduissa kuvioissa. Mitä yhtään kilpatanssia muistan vuosien takaa, niin vasta aivan ylimmissä luokissa alettiin edes puhua tulkinnasta. Sinne saakka väännettiin raakaa tekniikkaa.

On sitten myös ihmisestä kiinni, minkälainen tanssionpetus kenellekin sopii. Candice ja DD ovat hyviä esimerkkejä vastakkaisista mieltymyksistä. Candicea häiritsi kilpatanssin muodollisuus ja säännöstö, DD taas mitä ilmeisimmin nauttii siitä että on olemassa tarkat säännöt joiden mukaan asiat tehdään. Me olemme erilaisia.

Tiedän monta henkilöä (tälläkin palstalla) joita alkaa suorastaan ahdistaa kun sanotaan että seuratanssin opetus tänä päivänä suosii yksilönvapautta, eikä pyri asettamaan hirveän tiukkoja rajoja esim juuri käsien paikoille. (Toki rajat pitää olla, sanon tämän siltä varalta että joku aloittaisi tästä taas väittelyn tyyliin "eihän se käsi nyt missä vain voi olla". Ei tietenkään.) Toisille selkeät säännöt ovat tärkeämpiä, toisille taas varioinnin ja tulkinnan vapaus. Onneksi meille myös on tarjolla tanssin puitteissa vaihtoehtoja!

Kirjoittajan avainsanat: kilpatanssi, lavatanssi, säännöt, asento

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu