TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Viennin seuraaminen? (Kaju 2014-11-23 1:47)

Neuvomisen motiivit

Humbuugie
2014-11-28 20:02

Pia M: Lavoilla, vapaassa tanssitilanteessa, toisen ihmisen rytmiikan tai liikkeen korjaaminen on viesti siitä, että et hyväksy häntä ja hänen tulkintaansa, vaan haluat muuttaa häntä enemmän kaltaiseksesi. Kerrot hänelle, että hän on "väärässä" ja sinä "oikeassa". Se yleensä ei ole kovin hedelmällinen tie.

Vastalause! Kommentti sisältää yleistäviä oletuksia toisen ihmisen ajatuksista ja syvimmistä motiiveista, joita ei kerta kaikkiaan voi tietää. Lisäksi vuorovaikutustilanteessa viestin välittymisestä on kummallakin osapuolella yhtälainen vastuu. Jos kuulija muodostaa käsityksensä negatiivisen ajattelun kautta, kertojalle tulee olo, että kaikkea, mitä hän sanoo, voidaan käyttää todisteena häntä vastaan.

Oikeasti arjen väärinymmärrykset eivät johdu siitä, ettei ymmärrettäisi itse sanomaa, vaan siitä, ettei ymmärretä tai edes mietitä, miksi toinen nosti asian esiin. Tämä pätee myös neuvomiseen. Miksi ei toisen neuvoa voisi kuulla esimerkiksi "Tuntuisi paremmalta, jos..." tai "Haluaisin kokeilla, miltä tuntuu kun..." tai "Saattaisit nauttia tanssista enemmän, jos..."?

Eli neuvomisen voisi aivan hyvin ymmärtää myös niin, että toinen pitää minua niin tärkeänä ja kehityskelpoisena yksilönä, että haluaa lähteä kanssani etsimään, mitä tanssiminen parhaimmillaan voisi olla ja antaa.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu